Ministerul Educației confirmă: Planul de Egalitate de Gen (GEP), criteriu pentru participarea la competițiile organizate de Comisia Europeană

Planul de Egalitate de Gen (GEP) este criteriu pentru participarea la competițiile organizate de Comisia Europeană prin Programul-Cadru Orizont, a transmis Ministerul Educației, ca răspuns la sesizările trimise de către deputatul AUR Ilie Coleșa pe această temă.

Instituțiile de învățământ superior vor primi finanțare doar dacă se supun ideologiei politice de gen, a avertizat deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa. Este vorba despre necesitatea de a adopta un Plan de Egalitate de Gen (GEP) pentru a putea accesa fonduri destinate proiectelor de cercetare finanțate prin programul Horizon Europe al UE, gestionat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție aflată în componența Ministerului Educației.

Deputatul AUR a cerut ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, explicații referitoare la această situație, în contextul în care prin GEP se impune ideologia politică de gen în universități și institute de cercetare-dezvoltare într-o formă dintre cele mai dure.

Asistăm la o politizare structurală a instituțiilor de învățământ superior, la desemnarea unor ofițeri politici până la ultima unitate organizatorică a universităților și institutelor de cercetare.

În esență se promovează o construcție artificială, așa-zis culturală, cu puternică încărcătură de ideologie politică de natură neo-marxistă, în contradicție cu realitatea, cu biologia și cu logica”, a precizat deputatul în sesizările trimise în luna mai către Ministerul Educației.

Potrivit informaților oferite de Ministerul Educației, scopul GEP este acela de a asigura eligibilitatea organizațiilor de cercetare din România de a participa la competițiile organizate de Comisa Europeană prin Programul-Cadru Orizont. Se așteaptă ca România să atragă 1 miliard de euro prin aceste proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare, direct de la Bruxelles.

Ministerul de resort a precizat că acest ghid nu este însă obligatoriu – fiecare organizaţie de cercetare din România poate alege să nu implementeze un GEP, caz în care nu este eligibilă pentru a participa în competițiile Orizont Europa.