Ministerul Dezvoltării are în vedere aprobarea unui perimetru de extracție a gazelor într-o arie protejată. Senatorul Cioromelea reacționează și cere explicații
Senatorul AUR Valentin Cioromelea este un luptător neobosit pentru protejarea mediului înconjurător. Până la această oră a adresat numeroase sesizări instituțiilor statului cu privire la probleme identificate în această sferă. De data aceasta, Cioromelea solicită explicații ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, în condițiile în care ministerul în cauză are în vedere aprobarea unui perimetru de extracție a gazelor „Pelican” într-o arie protejată – este vorba despre insula Sacalin.
Senatorul Cioromelea afirmă că a identificat o incompatibilitate în Planul de amenajare a spațiului maritim (PASM), elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Potrivit documentului, insula Sacalin (arie naturală de protecție specială în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, patrimoniu UNESCO) face parte din perimetrul petrolier „Pelican”, descris ca „Acord petrolier – explorare-dezvoltare-exploatare”.
„Statutul insulei Sacalin este atât de strict reglementat încât accesul turiștilor este interzis, fiind limitat chiar și pentru cercetători. Totuși, din PASM rezultă aici s-ar putea instala, într-un viitor oarecare, instalații de explorare și chiar exploatare a gazelor”, punctează senatorul AUR.
Având în vedere cele constate, Valentin Cioromelea solicită ministrului Cseke să transmită:
- Dacă ministerul pe care-l conduce a consultat, la elaborarea Planului de amenajare a spațiului maritim (PASM) Academia Română, Ministerul Mediului, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și ONG-urile implicate în probleme de mediu.
- Presupunând că da, acestea au avizat favorabil includerea ariei protejate integral Insula Sacalin într-un perimetru petrolier „de explorare-dezvoltare-exploatare durabilă” care ar putea permite, în viitor, lucrări de explorare și exploatare în rezervație? Vă rog să detaliați componenta „durabilă” a viitoarelor lucrări petroliere în aria de protecție specială.
- Dacă PASM are legătură cu controversata Legea offshore, care cedează gazele naturale din Marea Neagră unor interese străine, sau dacă este o coincidență.
- Dacă aveți în vedere verificarea și corectarea acestor anomalii. Cum?