Mii de copii încep şcoala fără rechizite şi haine noi: tichetele educaționale și Programul „Laptele și Cornul” întârzie

Şcoala începe din nou fără rechizite, haine noi, lapte şi corn. Tichetele în valoare de 500 de lei, pentru elevii din familii nevoiaşe, vor fi acordate abia peste câteva luni. Anul trecut, mii de copii au primit voucherele chiar şi în ultima săptămână de cursuri. Nici programul ”Laptele şi cornul” nu va fi gata până la deschiderea anului şcolar deoarece Guvernul abia a aprobat proiectul.

Cu haine vechi şi adidaşi rupţi, cu ghiozdanul cusut şi cu câteva caiete luate pe împrumut. Aşa vor începe şcoala mii de copii. Părinţii le vor putea cumpăra rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte abia peste câteva luni, când vor primi tichetele educaţionale de la stat. Deşi voucherele în valoare de 500 de lei ar trebui acordate cel târziu în octombrie, în anul şcolar precedent au fost distribuite tocmai în februarie.

„Ceva super anormal. Copilul se bucură când începe şcoala, să aibă tot ce trebuie, ca orice copil. Nu trebuie să aibă şi el în ghiozdan?! Dar măcar să îi primim şi aşa”, spune o mamă

„E târziu, dar orice lucru dat e bun venit”, mai spune un părinte

Rechizitele, îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru copii sunt tot mai scumpe, iar părinţii spun că fac eforturi financiare uriaşe.

„Aseară a cumpărat nora mea pentru băiat. A cumpărat rechizite de la Bucureşti. 4 lei un caiet, 6 lei, 8 lei”, spune un bunic

„Am cumpărat ceva, dar mai avem de cumpărat. Facem tot posibilul să cumpărăm, că nu putem trimite copiii aşa la şcoală. Se uită la ăştia care au, vă daţi seama”, mai spune un părinte.

„O să iau salariul până în septembrie şi o să o îmbrac şi pe ea, o să o încalţ. O să îi cumpăr ghiozdan”, mai spune cineva
Laptele şi cornul, singura masă pentru mulţi copii

Ca şi tichetele educaţionale, şi Programul ”Laptele şi cornul” va începe cu întârziere.

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană, prin care preşcolarii şi elevii trebuie să primească lapte, corn, legume şi fructe, a fost pus în dezbatere publică încă din luna aprilie, dar guvernul l-a aprobat abia săptămâna trecută.

Astfel, pe 9 septembrie, când începe şcoala, elevii nu vor avea pe bănci aceste produse, pentru că procedurile de licitaţie şi de atribuire a contractelor vor mai dura câteva săptămâni.

Peste 1,9 milioane de copii ar urma să primească săptămânal câte două porţii de fructe sau legume, 3 porţii de lapte şi 5 porţii de produse de panificaţie.

Pentru mulţi elevi, aceste alimente sunt singura masă pe care o au la şcoală sau chiar în ziua respectivă. Un studiu arată că doi din 10 copii nu au acasă suficientă mâncare, iar 34% dintre adolescenţi au rareori două mese pe zi.

Potrivit World Vision România, 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori suficientă mâncare.
34% dintre adolescenți declară că doar uneori mănâncă două mese pe zi.