Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Scad ofertele de muncă pentru personalul medical care vrea să lucreze în străinătate, însă doctorii tineri nu și-au schimbat dorința de a pleca peste hotare.
Principalul motiv invocat este lipsa aparaturii și a tratamentelor pentru pacienți din spitalele noastre. Peste 15.000 de doctori au emigrat din România în ultimii ani, conform unui studiu recent, iar numărul asistentelor este de 3 ori mai mare. Au ales în general Franța, Germania și Marea Britanie.
Conform unei agenții pentru recrutarea forței de muncă, francezii sunt cei care oferă acum cele mai multe posturi în sistemul medical.
Au nevoie de oftalmologi, medici generaliști, ginecologi, cardiologi. Salariul pleacă de la 4.500 euro net/lună, în funcție de specializare și de zonă.
Și țările vecine vin cu oferte. Un oftalmolog care se mută în Belgia poate să încaseze și 10.000 de euro pe lună. La fel un psihatru în Germania. Iar salariile asistenților medicali pornesc de la 1.800 de euro pe lună și ajung la 3.000, tot în Germania.
Mirela Constantin, asistentă medicală în UK: ”În UK, o asistentă încasează 21 de lire pe oră. Dacă lucrează 36 de ore pe săptămână, la finalul lunii, după ce i se opresc toate taxele, va încasa cam 2.400 de lire. Dar poate să-și ia ore prin agenție să lucreze și în alte centre medicale și atunci câștigă mai mult”.
Conform unui studiu, aproape 50.000 de asistente medicale și peste 15.000 de medici au plecat din țară în perioada 2014-2020.
Iar o statistică a Colegiul Medicilor România arată că mai mult de jumătate dintre medicii sub 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca în străinătate.
Peste 40% au o intenţie probabilă, în timp ce 17,2 procente o intenție sigură. Statisticile arată că bărbații sunt mai interesați să plece decât femeile. Cele mai vulnerabile specialităţi sunt din grupele ATI şi Medicină de Urgenţă (39,2%), Oncologice (39%) şi Chirurgie generală (35,2%). Și motivele diferă în funcţie de vârstă – pentru cei sub 35% de ani sunt extrem de importante condiţiile directe de practică și oportunitățile de formare profesională – (24%) şi (23%). Apoi se gândesc și la condițiile de viață și de educație pentru copii.
Dr. Amin Zahra, medic: ”Un spital judențean, de exemplu Giurgiu, Călărași, Ploiești, Buzău, unde vedem că acele secții stau cu 2-3 medici pe o secție cu regim de urgență, te duci, încerci să rămâi acolo și acest deficit te solicit și fizic și psihic și renunți. Pacienții sunt amânați, nu sunt internați, pentru că nu mai ai cu ce să-i operezi, sau dacă ai cu ce să-i operezi, nu ai cu ce să-i tratezi postoperator. În fiecare dimineață ne trezim cu mesaje mai avem 5 fiole, mai avem 5 flacoane, vedeți că trebuie să împărțim o fiolă. Astea nu-s condiții de lucru. Astea nu trebuie să te preocupe ca medic, ce avem și ce nu avem, ar trebui să te preocupe cu ce tratezi, să ai de unde să alegi”.
În România, se pot face angajări în spitale, doar dacă lefurile noilor angajați au fost deja prevăzute în grila salarială.