Medicii sunt de acord cu proiectul prin care grupa sanguină și Rh-ul sunt trecute pe buletin

Pe lângă datele ce apar în prezent pe actele de identitate, respectiv numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia ori codul numeric personal, printre altele, va apărea atât grupa sanguină, cât și factorul Rh, potrivit unui proiect de lege ce a trecut de primul vot din Parlament, cel al senatorilor. Contactată de către reporterii de la Replica de Constanța, managerul Spitalului CF Constanța, Iuliana Botezatu, a transmis faptul că aceasta măsură este un element vital pentru fiecare pacient.

Proiectul legislativ vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe actele de identitate. Mai exact, atât pe cartea de identitate simplă, cât și pe cea electronică vor apărea, pe lângă datele din prezent, grupa sanguină și factorul Rh.

Contactată de către reporterii de la Replica de Constanța, Iuliana Botezatu, managerul Spitalului CF Constanța, a transmis faptul că această măsură este una binevenită, și ar eficientiza actul medical în cazuri de urgență: „Nu ar ajuta spitalele decât la nivelul unor investiții care se alocă, probabil în viitor prin fonduri europene, pentru acest deziderat. Ideea principală este că de la bun început, imediat după revoluție, din momentul în care au apărut noile cărți de identitate, această problemă cu identificarea grupei sanguine și a Rh-ului, eu personal am încercat sa o rezolva în 30 de ani de practică medicală. Am rezolvat prin aplicarea unei etichete, de tip autocolant, pe care o puneam pe spatele cărții de identitate și acolo, în laboratoarele pe care le-am înființat, pe parcursul anilor, au ștampila de grup sangvin și Rh.

Este un element vital pentru fiecare pacient. Categoric ar ajuta spitalele, dar în mod cert ar ajuta pacienții. Pot să spun cu precizie că determinarea unui grup sangvin și a Rh-ului nu se fac de ordinul minutelor. Poate la nivelul de 30 de minute. Dar la nivel de 5-10 minute, nu se poate. Ele se execută cu personal calificat, cu reactivi standardizați și orice determinare de grup sangvin sau Rh se verifică pe control intern de două ori, fiind elemente vitale pentru statusul transfuzional al unui pacient. De câțiva ani de zile, există si aparatură special destinată tuturor parametrilor pentru compatibilitatea grupelor sangvine. Sunt în jur de 10 parametrii care sunt necesari pentru o transfuzie, nu doar grupul sangvin și Rh-ul.”

Se revine la o practică de dinainte de 1989


În prezent, OUG 97/2005 stabilește că datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt: numele și prenumele titularului; sexul; cetățenia titularului; data nașterii titularului; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului; CNP-ul; adresa de domiciliu a titularului.

Pe de altă parte, potrivit ordonanței amintite, datele cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt cele din lista de mai sus, în format electronic fiind înscrise: datele din formatul tipărit; prenumele părinților titularului; locul nașterii titularului; certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Dacă aceasta lege va fi adoptată, se revine la o practică de dinainte de 1989, atunci când pe actele de identitate ale românilor, cunoscute atunci ca buletine, erau trecute aceste date. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.