Medicamentele oncologice nu sunt disponibile în farmaciile din Botoșani. Dorinel Cosma (AUR) sesizează Ministerul Sănătății
Pacienții cu boli cronice se plâng de faptul că nu reușesc să găsească medicamentele necesare în farmacii. Situația este cât se poate de gravă la nivel național – potrivit unei declarații a președintelui Federaţiei Asociaţiilor bolnavilor de cancer, unii pacienți au fost nevoiți să amâne deja două sau trei ședințe de chimioterapie din această cauză. Cu această problemă se confruntă și botoșănenii, care sunt nevoiți să se deplaseze în județele vecine pentru a-și procura medicamentele necesare – senatorul AUR Dorinel Cosma a primit mai multe sesizări pe această temă și a semnalat cazul către Ministerul Sănătății.
Dorinel Cosma, senatorul AUR de Botoșani cu o bogată activitate parlamentară, implicat în rezolvarea problemelor semnalate de cetățeni, a constatat că în audiențele săptămânale din ce în ce mai mulți cetățeni se plâng de lipsa medicamentelor pentru tratarea bolilor cronice. „Tot mai mulți botoșăneni se plâng de lipsa medicamentelor pentru tratarea cancerului. Astfel, aceștia sunt nevoiți să se deplaseze în județele vecine pentru a le găsi, cu costuri în plus pentru persoanele și așa încercate greu de soartă”.
Parlamentarul precizează că medicamentele destinate tratării bolilor cronice ajung cu întârziere sau nu sunt deloc disponibile în farmaciile locale. „Acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea populației și pentru sustenabilitatea sistemelor de sănătate națională”.
În acest context, Dorinel Cosma subliniază că Ministerul Sănătății, împreună cu industria de profil, trebuie să găsească soluții pentru a rezolva acestei probleme. Prin intermediul unei întrebări parlamentare, senatorul AUR a solicitat ministrului Alexandru Rafila să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Ce măsuri a luat Ministerul Sănătății pentru a asigura în farmacii medicamentele esențiale pentru cancer, diabet, infecții, afecțiunile sistemului nervos sau bolile rare?
- Aveți în derulare programe de asistență pentru pacienții care au nevoie de aceste medicamente, dar nu le pot obține din cauza costurilor ridicate sau a lipsei lor din farmacii?
- Care sunt medicamentele care au avut intrare întârziată pe piață, care au fost restrase sau au avut întreruperi în aprovizionare? Vă rog să-mi prezentați un raport pe ultimele 12 luni.
- Care sunt cauzele principale ale lipsei acestor medicamente în farmacii și măsurile luate de minister?
- Care sunt planurile Ministerului Sănătății pentru a face medicamentele care se găsesc tot mai greu și la prețuri ridicate sau cele care lipsesc din farmacii să fie mai accesibile și mai disponibile pentru pacienții din Românie?
- Ce parteneriate cu industria farmaceutică există în prezent pentru a îmbunătăți asigurarea tratamentelor pentru bolile la care am făcut deja trimitere?