Medic ieşean: „Pacienţii COVID aduşi de la Piatra Neamţ miroseau încă a fum”
Șase pacienţi din secţia ATI de la Neamţ au fost aduşi la Spitalul mobil de la Leţcani, iar un altul a ajuns la Paşcani. Medicii ieşeni ne-au spus că aceştia erau traumatizaţi. „Închipuiţi-vă cum e să fii în ATI, depistat cu COVID şi să mai vezi şi foc lângă tine”, ne-a declarat dr. Florin Roşu
În noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte pacienţi de la Piatra Neamţ au fost transferaţi cu echipajele SMURD la Iaşi. Şase dintre aceştia au fost internaţi în secţia exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, la spitalul mobil de la Leţcani, iar un pacient a fost transferat la ATI la Spitalul Municipal din Paşcani. Dintre aceştia, trei sunt în stare gravă, unul dintre pacienţi fiind intubat şi ventilat mecanic. „Cei şase pacienţi veniţi de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ se află în Terapie Intensivă, doi dintre ei sunt intubaţi, trei sunt în stare mai gravă. Primesc încă de când au venit tratament şi tot ce este necesar. Sunt pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care, din fericire, nu au leziuni determinate prin arsură”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Medicul Florin Roşu, coordonator al Terapiei Intensive de la spitalul de la Leţcani, spune că starea pacienţilor este stabilă, însă au trecut printr-o traumă greu de imaginat, având în vedere că în momentul producerii incendiului patru dintre ei erau conştienţi. „Deşi se aflau în salonul de lângă, au văzut ce se întâmplă, au trecut printr-o traumă foarte mare, închipuiţi-vă cum e să fii în ATI, depistat cu COVID şi să mai vezi şi foc lângă tine. Când au ajuns la noi erau încă foarte speriaţi, cu tensiuni foarte mari, încă miroseau a fum. Îi îngrijim aşa cum îi îngrijim pe toţi, sunt pacienţi care au nevoie de ATI şi oricând se poate întâmpla ceva cu ei, dar noi sperăm să nu ajungem acolo”, a explicat dr. Florin Roşu.
Pentru a putea fi primiţi la Leţcani a fost deschis încă un salon ATI cu şase paturi, fiind chemat personal medical de acasă care să se ocupe de pacienţi. Zilele acestea se fac demersurile necesare pentru detaşarea personalului medical la Leţcani, fiind nevoie de aproximativ cinci medici, 15 asistente şi 15 infirmiere. „Urmează să ne facă o solicitare în acest sens Spitalul de Boli Infecţioase, până mâine seara (n.r. – luni) va veni ordinul referitor la detaşare şi de marţi vor putea să înceapă activitatea, până atunci ne-au spus că se descurcă cu personalul existent”, a precizat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Specialiştii ieşeni spun că aparatura de Terapie Intensivă e foarte solicitată, iar accidentele sunt posibile
În urma incendiului produs sâmbătă seara la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, specialiştii ieşeni spun că, în condiţii normale de funcţionare, aparatura dintr-o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă este concepută special ca să reziste la condiţii de stres, însă are nevoie de verificări periodice din partea firmelor specializate. Coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, spune că, în mod obişnuit, şansele ca aparatura dintr-o secţie de ATI să cedeze într-o asemenea măsură sunt foarte mici, fiind accidente care se întâmplă foarte rar. „Îmi este destul de greu să fac o asemenea predicţie, pentru că este important de ştiut cât de veche era aparatura, cât de bun era sistemul electric în secţia respectivă. Astfel de accidente se întâmplă foarte rar, însă acum instalaţiile electrice şi cele de oxigen sunt supraîncărcate şi suprasolicitate. Trebuie investigat foarte serios pentru ca aşa ceva să nu se mai repete, pacienţii, cadrele medicale, nu trebuie să treacă prin asemenea experienţe. Este o perioadă pandemică ce ne termină pe toţi, deja suntem epuizaţi fizic şi psihic”, a explicat dr. Florin Roşu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.
Medicul a explicat că aparatura din ATI este asemenea unui computer care nu este închis niciodată, având nevoie să funcţioneze continuu. „De multe ori în ATI este şi foarte cald din cauza căldurii degajate de aparatură, sunt aparate făcute în aşa fel încât să meargă non-stop, nu poţi opri nici injectomatul, nici ventilatorul, scopul este să funcţioneze fără întrerupere, cât este nevoie. Nici nu poţi să laşi un pacient fără îngrijire, nu poţi să îl ţii pe hol şi să spui că «gata, s-a depăşit capacitatea maximă»: fiecare om trebuie să primească o şansă, datoria noastră este să îi ajutăm pe toţi”, a completat medicul ieşean.
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, unde există o secţie de ATI recent renovată a explicat că într-o astfel de secţie este nevoie de verificarea periodică a aparaturii. „În cazul spitalului nostru, aparatura din ATI este întotdeauna verificată şi supusă service-ului, nu folosim aparate care nu au făcută verificarea tehnică în privinţa circuitelor electrice, iar în fiecare an sunt verificate prizele de o firmă specializată. Avem în tot spitalul sistem de senzori de fum care este funcţional, inclusiv aviz ISU de doi ani de zile”, a explicat dr. Lucian Eva.