Marcel Ciolacu, discuții cu Ursula von der Leyen la Atena. Ce i-a spus premierul despre întârzierile din PNRR și gaura din buget

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, luni, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de țara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR și aderarea României la spațiul Schengen.


„Am prezentat situația actuală la frontierele țării noastre și am susținut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii”, spune Marcel Ciolacu pe Facebook.

De asemenea, Ciolacu a subliniat evoluțiile în ceea ce privește implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne, precum și situația finanțelor publice și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația.

„În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen”, mai spune Ciolacu.

Discuția cu Ursula von der Leyen apare în contextul în care, la finele lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș se va întâlni cu oficialii Comisiei Europene. Acesta va prezenta pachetul de măsuri fiscale, respectiv ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu va avea la rându-i o discuție cu Executivul de la Bruxelles despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri, pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat de Guvern.

Totodată, la Bruxelles vor mai merge ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care va discuta despre jalonul cu pensiile speciale după decizia CCR, dar și ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, care are de închis până în 31 august renegocierea PNRR.

În ceea ce privește reforma fiscal-bugetară, cele peste 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar sunt catalogate de către premierul Marcel Ciolacu drept prima reformă „reală”.

Ministrul Finanțelor a precizat că aceste măsuri sunt gândite pe patru paliere, subliniind că reducerea cheltuielilor statului ar trebui să aducă în plus la buget aproximativ 6 miliarde de lei.