Manifestație impresionantă pentru păduri la Rădăuți. Presa tace dar românul face – CURIERUL ROMÂNESC
Sâmbătă a avut loc la Rădăuți o impresionantă manifestație pentru pădurile României.
Ea a fost organizată de Alianța pentru Unirea Românilor, asociațiile și activiștii de mediu.
S-a venit cu steaguri tricolore și s-a cântat imnul național al României.
Manifestația a luat ulterior forma unui marș de protest desfășurat în autoturisme.
Dar ce doresc manifestanții?
Românii s-au adunat la Rădăuți pentru că două din companiile austriece beneficiare ale defrișărilor ilegale se află acolo.
Deși poartă diferite denumiri și probabil au diferiți acționari, în fapt este vorba de același beneficiar austriac ce și-a împărțit piața pentru a eluda restricțiile impuse de monopol. Chiar și faptul că aceste companii consumă 80% din piață reprezintă o practică ilegală de monopol și care ar trebui oprită.
Dar pentru acest lucru ar trebui să avem o justiție aplicată corect și nu doar românilor. Nu prea vedem așa ceva, nici un mare scandal de corupție ne-afectând marile corporații ce au pus mâna pe active românești prin fapte de corupție.
Mai mult de jumătate din lemnul tăiat în România provine din activități ilegale. Se estimează că la un pom tăiat legal alți doi sunt furați.
Cantitățile sunt foarte mari: peste 30 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați anual. Asta înseamnă o suprafață anuală de pădure de aproximativ 200 000 de hectare. Ca să fim și mai clari: 50 de comune mari rase de pe suprafața pământului anual.
Aici nu vorbim de scosul lemnului cu spatele sau căruța, de lemnul de foc pentru populație. Aceste cifre nu contează căci pentru aceste cantități trebuie prelucrare industrială.
În cele din urmă lemnul ilegal ajunge în fabrici.
Pentru că nu poți băga un metru cub de lemn și să scoți trei metri cubi de PAL, suspectăm că se inventează importuri fictive. Așa se face și la cereale.
De aici o nouă eludare a statului.
Ce vor manifestanții? Exploatarea sustenabilă.
Este evident că partidele politice tradiționale protejează aceste companii și nu o fac degeaba ci datorită unor interese. În România se fură cu legea în spate deoarece legea e făcută să protejeze hoții de lemne și prelucrarea ilegală.
Fără schimbări profunde în câțiva ani pădurile vor fi simple amintiri de care vor povesti bunicii: și aici se aflau în tinerețea mea codrii seculari ai Bucovinei.
» Citește întreg articolul pe Curierul Românesc.