Mama tinerei care a născut pe trotuar, în faţa spitalului Urziceni: „Copilul meu, Dumnezeu l-a salvat”. Şi alte gravide ar fi trecut prin tratamentul de Ev Mediu
Ororile se ţin lanţ la spitalul din Urziceni. Cazul revoltător al femeii care a născut pe trotuar este doar vârful aisbergului într-o mare de nenorociri. Pe aceeaşi tură, un tânăr de 32 de ani a fost consultat superficial şi trimis acasă cu dureri crunte în piept, acuză familia. Câteva ore mai târziu, a murit. Mărturii venite pe Fii Observator arată că spitalul, care nici măcar nu are acreditare, devenise doar un punct de tranzit și de umilinţe pentru pacienți.
George a fost trimis acasă să moară
Să nu faci rău. Pe George, un bărbat din de 32 de ani din Ialomiţa, jurământul medicilor de a pune pacientul mai presus de orice nu l-a salvat. Dumincă după-amiază a simţit că rămâne fără aer. A căutat ajutor la cei în halate albe.
„Şi mi-a zis, ca niciodată: Frate, mor! Simt că nu mai rezist. Fă ceva! Am sunat la ambulanţă. Ambulanţa a zis ca o sa trimita pe cineva”, povesteşte Marius Manolache, fratele lui George. Disperaţi, oamenii se urcă în maşină şi pornesc să se întâlnească cu echipajul pe drum. După 40 de minute, George ajunge, în sfârşit, la spital. Dar nu şi în grija unui medic.
„Stătea pe scaune şi aştepta să intre să-l consulte cineva. Îmi spune, uite ce mi-a zis doctora sau asistenta: Cum ai stat două zile cu dureri în piept, poţi să mai stai 20 de minute”, adaugă Marius Manolache, fratele lui George. Urmează un control superficial, acuză familia. „I-a zis să se ducă la doctor, să facă nişte raze la plămâni luni”, mai spune Marius Manolache, fratele lui George.
Este trimis acasă fără explicaţii sau diagnostic. Doar cu o hârtie seacă şi două nume de medici. Pentru George, mâine nu mai există. „L-am sunat pe cumnatul lui când am văzut primele apeluri şi mi-a spus: George a murit!”, povesteşte Marius Manolache, fratele lui George.
La autopsie, se găsesc modificări ale plămânilor şi cordului, spune familia care e hotărâtă să dea spitalul în judecată. Tânărul lasă în urmă o soţie şi o copilă de doi ani. „Bărbatul de 32 de ani a fost consultat, evaluat, i s-a făcut un tratament, a zis că se simte bine. I s-a dat recomandare să meargă la un spital”, a declarat Daniela Elena Ianuş, manager spital Urziceni.
„Probabil că nu mai exista cineva care să îi facă această ecografie. Dacă exista suspiciune nu trebuia trimis acasă, trebuia trimis la spitalul de urgenţă judeţean”, susţine Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Spitalul din Urziceni, şir al erorilor grave
În spitalul din Urziceni, bolile pacienților sunt tratate după ceas. S-a terminat programul doctorului, boala nu mai există. Alexandra ajuns la spitalul municipal din Uziceni cu o problemă la ficat. „Am fost plimbată de la parter la etajul 1 şi invers. Ţi se răspunde: Te-am pus eu să faci febră? Am fost trimisă acasă”, mărturiseşte Alexandra, pacientă spital Urziceni.
Şirul ororilor de la Urziceni pare fără sfârşit. „Vecina mea, cu un copilaş de o lună, a mers cu febră la doctor şi i s-a dat acasă. Copilul a decedat acasă”, spune Alexandra, pacientă spital Urziceni.
Iar o altă gravidă ar fi trecut prin acelaşi tratament de Ev Mediu precum femeia care a născut în faţa spitalului. „Ar fi venit la doctor fiind însărcinată, i s-a spus că nu e nimic, nu este la termen şi să se ducă acasă. A plecat pe jos, n-a mai ajuns, a născut în parc”, adaugă Alexandra, pacientă spital Urziceni.
„Noi nu ne dorim să închidem spitale. Nu poţi să ai secţii de obstetrică ginecologe, la care asistenţa este sporadică”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Starea gravidei care a născut pe trotuar
Între timp, copila care a venit pe lume direct pe trotuar şi mama ei sunt bine. „Copilul meu, Dumnezeu l-a salvat, dar poate mâine e altcineva care poate fi în locul la copiulul meu şi poate că moare. Le mulţumesc frumos oamenilor de pe ambulanţă, pentru că daca nu erau ei, putea să fie moartă”, spune mama tinerei.
Somată de ministrul Sănătăţii să-şi dea demisia, managerul se ţine în continuare de scaun. Între timp, şi PNL a exclus-o din partid şi cere demiterea.
Spitalul Urziceni plătește salarii enorme pentru o parte dintre doctori. De exemplu, un medic primar a avut venituri în martie în jur de 30.000 de lei. Doar sporul de condiţii periculoase a fost de 13.000 de lei. Un medic specialist – aproape 20.000 de lei, iar o asistentă are între 4.000 şi 7.000 de lei. Managerul încasează aproape 18.000 de lei.