Maia Sandu vine la București în contextul amenințărilor rusești. SUA „sprijină ferm” Republica Moldova
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va sosi joi la București, unde va fi primită de președintele României, Klaus Iohannis. Marți seară, președintele american Joe Biden i-a transmis că va sprijini cu fermitate Republica Moldova.
Administrația Prezidențială a confirmat, miercuri, informațiile privind vizita pe care Maia Sandu urmează să o efectueze joi, în România.
„Consultările politice ale președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral și european, precum și al susținerii clare și ferme a României pentru Republica Moldova și pentru reziliența sa”, a transmis sursa citată, într-un comunicat.
Cei doi vor discuta despre proiectele comune de interes strategic din energie, transporturi, sănătate, educație sau societate informațională, cu accent pe „inițiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, cu beneficii reale și concrete pentru cetățenii Republicii Moldova”.
Potrivit comunicatului, vor fi discutate și stadiul și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.
„De asemenea, cei doi președinți vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum și modalitățile de gestionare a efectelor economice, sociale și umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina”, mai arată Administrația Prezidențială.
Casa Albă: Joe Biden oferă „sprijin ferm” Republicii Moldova
Aflat la Varșovia, unde a încurajat-o într-un discurs public, președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.
„Președintele Biden a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” se arată într-un comunicat al Casei Albe.
În plus, președintele american „a evidențiat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru a ajuta Moldova să își consolideze rezistența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică, și pentru a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.
În aceeași zi, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a abrogat un decret care prevedea că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.