Maia Sandu, invitată la unul din cele mai prestigioase interviuri din Financial Times, „Lunch with FT”: „Ar vrea să refacă Uniunea Sovietică”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost invitată la unul din cele mai prestigioase interviuri din Financial Times, „Lunch with FT”, la care ziariștii publicației britanice stau la masă cu personalitatea intervievată și apoi relatează atât discuția, cât și atmosfera în care a avut loc.

„Ar vrea să refacă Uniunea Sovietică”, este titlul articolului din Financial Times.

Maia Sandu, invitată la „Lunch with FT”

Discuția a avut loc la podgoria EtCetera, din Republica Moldova, și, ca de obicei, Financial Times, care plătește masa, oferă informații despre meniul care a fost servit, precum și costul: două plăcinte cu brânză, două plăcinte cu cartofi, două porții de iepure cu mămăligă, două pate-uri, apă și vinuri, oferite gratuit – Cuvee Blanc, Feteasca Neagră și Pinot Noir. Prețul total: 54,50 lire sterline.

Însă Maia Sandu abia s-a atins de vin, spunând că mai are întâniri. „Ar putea fi hazliu”, a spus chelnerul. „Nu sunt sigură că le-ar face plăcere”, a răspuns ea.

Alec Russell, jurnalistul care a realizat interviul, relatează că a crezut că Maia Sandu este o obișnuită a podgoriei, dar aceasta i-a spus că nu a reușit niciodată să găsească locuri, totul era rezervat. „Nu putea să sune cineva din staff-ul dumneavoastră?”, o întreabă Russell. La care, relateză jurnalistul britanic, Maia Sandu îi aruncă o privire severă și răspunde: „Acesta nu e felul meu”.

„Maia Sandu nu are doar un set admirabil de principii publice. Ea are, de asemenea, cea mai grea provocare dintre toți liderii pro-occidentali din Europa, după Volodymyr Zelenski: o economie post-sovietică în dificultate; secesioniști pro-ruși care au izolat o bucată din stat; un electorat divizat din punct de vedere etnic și amenințarea constantă a Kremlinului de a se amesteca pentru a o răsturna.

Mai mult, Sandu este un tehnocrat într-o lume a politicii bizantine (…) Cu câteva ore mai devreme, am urmărit-o cum a informat presa în palatul prezidențial din capitala Chișinău. Prezentând cu rapiditate cifrele pentru un proiect de dezvoltare rurală „Satul european”, ea părea a fi oficialul Băncii Mondiale care a fost odată. (…) Sandu mi-a spus mai târziu că a găsit greu arta de a vorbi în public atunci când a intrat în politică”, scrie Financial Times.

„Iron lady”, versiunea moldovenească


Însă președintele Moldovei are o coloană vertebrală de oțel, comentează publicația, amintind cum i-a scos din politică pe oligarhii care corupeau statul.

Maia Sandu a spus, pentru FT, că nu crede că Rusia s-ar fi oprit la graniță, dacă Ucraina pica. Ea a susținut că ar fi rămas în țară, dar ar fi trebuit să ajute cât mai mulți cetățeni moldoveni să treacă granița în România.

„Ei ar vrea să refacă Uniunea Sovietică. Vor să readucă vremurile de odinioară. Iar noi nu vrem asta. Moldova a făcut parte din zona tampon timp de 30 de ani și pentru noi acest lucru a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să facem parte din lumea democratică”, a spus șeful statului moldovean.