Macron îndeamnă Armenia şi Azerbaidjanul la negocieri de pace ”fără întârziere”. Paşinian vrea ca un acord bilateral din 1991 să devină baza negocierilor
Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Armenia şi Azerbaidjanul să se angajeze ”fără întârziere” în negocieri pentru a ajunge la o ”pace durabilă”, într-o vizită a premierului armean Nikol Paşinian la Palatul Elysee, relatează AFP.
”Recurgerea la forţă nu poate fi soluţia pentru Armenia şi nici pentru Azerbaidjan, iar dialogul trebuie să fie restabilit fără întârziere”, a subliniat el luni, în faţa presei, alături de Nikol Paşinian.
”Toate problemele aflate în suspans, şi sunt multe, ştim, trebuie să fie soluţionate pe calea negocierilor”, a insistat Macron.
Confruntări sângeroase, soldate cu peste 300 de morţi, au izbucnit la 13 septembrie la frontiera dintre cele două ţări, care se acuză reciproc de aceste confruntări armate, cele mai violente de la Războiul din 2020 privind preluarea controlului enclavei separatiste azere Nagorno Karabah.
”Situaţia rămâne foarte critică pe teren”, a subliniat Macron. ”Teritoriul armeniei a fost vizat, au fost distruse infrastructuri civile”, a declarat el, o situaţie pe care a catalogat-o drept ”inacceptabilă”.
”Faptul că frontiera nu este delimitată nu justifică înaintări pe teritoriul altei ţări”, a denunţat el, referindu-se la Azerbaidjan.
”Nu putem să construim pacea şi în acelaşi timp să facem să planeze ameninţarea recurgerii la forţă”, a subliniat el, anunţând că urma să discute cu preşedintele azer Ilham Aliev.
Franţa va examina cum poate ”să contribuie”, alături de Uniunea Europeană (UE) şi ate puteri imoplicate, la progrese în interesul unei păci durabile, mai ales în ”delimitarea frontierei” dintre cele două ţări, a declarat Emmanuel Macron.
Nikol Paşinian a contestat faptul că nu ar exista o frontieră între cele două ţări.
”Asta nu corespunde realităţii”, a declarat el.
”Frontierele administrative dintre Armenia sovietică şi Azerbaidjanul sovietic au devenit frontiere de stat, pentru că cele două ţări au semnat şi ratificat un acord de înfiinţare a Comunităţii Statelor Independente (CSI)”, din care fac parte mai multe foste membre ale URSS, în 1991, a declarat el.
”Este necesar ca frontierele recunoscute bilateral prin Acordul de la 8 decembrie 1991 să devină baza negocierilor” între cele două ţări, a insistat premierul armean.
”Dreptul şi securitatea armenilor din Nagorno Karabah trebuie să fie respectate”, a mai subliniat Nikol Paşinian.