Macron avertizează asupra unei „crize a democrațiilor”, inclusiv în SUA: „Îmi fac griji pentru noi toți”
Președintele francez Emmanuel Macron avertizează în legătură cu o „criză a democrațiilor”, inclusiv în Statele Unite, după ani de „presiuni” și eforturi de „destabilizare”, într-un interviu în exclusivitate în SUA cu Jake Tapper de la CNN.
Întrebat de Tapper dacă este îngrijorat de democrația americană, Macron a răspuns: „Îmi fac griji pentru noi toți”.
„Urăsc să dau lecții oamenilor și să spun «Sunt îngrijorat pentru tine». Dar cred că ceea ce este în joc este ceea ce am construit în secolul al XVIII-lea”, a declarat Macron într-un interviu.
Liderul francez a avertizat în legătură cu o criză globală a „democrațiilor liberale” occidentale, atunci când a fost întrebat de Tapper despre tendința de răspândire a naționalismului, populismului și rasismului în Europa și SUA.
„Cred că avem o mare criză a democrațiilor, a ceea ce aș numi democrații liberale. Să fim clari în această privință. De ce? În primul rând, pentru că fiind societăți deschise și fiind democrații deschise și foarte cooperante, pun presiune asupra oamenilor tăi. Îi poate destabiliza”, a spus Macron.
„Și acesta este motivul pentru care trebuie să articulăm întotdeauna respectul față de voința oamenilor, față de referințele clasei de mijloc și față de toate progresele făcute de democrațiile noastre care primesc culturi diferite, care sunt deschise și cooperative. Aceasta este o chestiune de echilibru”, a continuat el.
„Este clar că, în ultimii ani, am avut o presiune tot mai mare asupra societăților noastre și suntem în punctul în care, în diferitele noastre țări, există ceea ce aș numi o criză a clasei de mijloc”.
Macron a mai spus că rețelele de socializare joacă un „rol foarte important pentru ceea ce este democrația noastră” – „în bine și în rău”. El a spus că platformele sociale au fost un motor al „știrilor false” și al „noului relativism”, pe care l-a numit „un ucigaș pentru toate democrațiile, deoarece rupe complet relația cu adevărul și cu știința, precum și baza propriei noastre democrații”.
Comentariile lui Macron fac ecoul efortului amplu al președintelui Joe Biden de a încadra competiția globală a secolului XXI ca fiind una definită de democrații versus autocrații. Astfel de avertismente au căpătat o nouă greutate în ultimele luni, pe măsură ce temerile legate de o recesiune globală se profilează, iar amenințările la adresa democrației se agravează alături de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina.
Macron despre „mobilizarea parțială” a lui Putin
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, o măsură care amenință să escaladeze invazia sa șovăitoare în Ucraina, după o serie de înfrângeri care au provocat recriminări la Moscova.
Macron a calificat decizia drept o „greșeală” și o ocazie ratată de a „merge pe o cale spre pace”.
„În urmă cu câteva luni, Vladimir Putin transmite un mesaj: «Am fost agresat de NATO, ei au declanșat situația și eu doar am reacționat». Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să meargă la război, liderul care a decis să escaladeze este președintele Putin”, a declarat Macron.
„Și nu am nicio explicație rațională”, a adăugat el, asemănând invazia cu strategia de intervenție a Germaniei Germania nazistă în al Doilea Război Mondial și o „consecință post-Covid-19” din cauza izolării lui Putin în timpul pandemiei.