Lupta anti fake news: Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu AFP

Paşi importanţi în lupta împotriva ştirilor false şi în România: Facebook a anunţat că a lansat în premieră şi în ţara noastră un program de verificare a veridicităţii ştirilor (fact-checking), în parteneriat cu agenţia franceză de ştiri AFP. 

“Facebook împreună cu AFP, un examinator al informaţiilor certificat prin Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor, lansează astăzi în România programul de verificare independentă a informaţiei. Facebook, în lupta sa împotriva dezinformării, colaborează cu examinatori independenţi, din întreaga lume, care analizează şi evaluează acurateţea conţinutului”, au anunțat, marți, reprezentanţii Facebook potrivit unei informări publicate de HotNews.ro.

În ultimii 2 ani, precizează site-ul de știri, reprezentanţii reţelei de socializare au pus la punct o colaborare cu jurnalişti şi cu organizaţii de fact-checking pentru a evalua veridicitatea diverselor link-uri postate în reţea, cele false fiind semnalate. Mecanismele de verificare nu sunt active, însă, în toate limbile din ţările UE, iar România nu era până acum pe listă. Totul se va schimba, însă, prin noul parteneriat.

Cum se face

Procedura este simplă: ştirile false vor fi evidenţiate prin etichete care vor indica acest lucru şi Facebook poate decide să le retrogradeze în News Feed sau să le elimine cu totul. Site-urile care vor primi des etichete de dezinformare vor avea de pierdut.

În primă fază, explică playtech.ro, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Site-uri „retrogradate”

“Atunci când un examinator al informaţiei evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuţia acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informaţiei false şi reduce numărul de oameni care o pot vedea.

 » sursa: ebihoreanul.ro