Lucian Pușcașu (AUR) propune soluții pentru criza facturilor la energie: Aplicarea unui TVA de 5%
Prețul energiei și a gazelor a explodat, cu consecințe grave asupra bunăstării economice a României. Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena, fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune țara noastră, în prag de sezon rece, la o creștere a facturilor de circa 80%. În acest timp, producția internă continuă să scadă lucru care nu oferă timp pentru aprovizionarea depozitelor pentru iarnă. În acest context, deputatul AUR Lucian Pușcașu îi propune premierului Nicolae Ciucă o soluție cu privire la această speță și solicită a fi implementată.
„Așa-zisa liberalizare a pieței energiei este o ultimă și devastatoare lovitură dată României și cetățenilor săi. Nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil, câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc. Românii, pe de o parte, au aceleaşi salarii și aceleaşi pensii pentru că au fost îngheţate de Guvern pentru anul 2021. În schimb, pe de altă parte, avem creşteri foarte mari la facturile de energie şi gaze naturale, care aproape s-au triplat și creșteri semnificative la prețul benzinei și al alimentelor care se scumpesc de la o zi la alta. Prima soluție pentru scăderea facturilor este TVA zero la energie timp de un an. Un studiu de impact poate să ne arate că următorul pas este aplicarea unui TVA de 5% pentru energie prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță de Urgență. Ce vă oprește să aplicați soluțiile concrete pentru protejarea românilor?”, a declarat deputatul AUR Lucian Pușcașu.
Experții au publicat deja modul cum se formează prețul final la energie și gaz și au constatat că 70% din preț sunt taxe și impozite pe care le percepe Statul Român. Rapoartele ANRE arată o situație alarmantă pe piața gazelor. Astfel, în primele 5 luni consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 30%, exporturile de gaze din România au crescut ce cca. 20 de ori, iar producția internă a scăzut.