Lilian Scripnic (AUR): Sub conducerea ministrului Virgil Popescu, România devine tot mai dependentă de importurile de energie electrică

România devine tot mai dependentă de importuri chiar și în sectorul energetic. Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, țara noastră a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Deputatul AUR Lilian Scripnic afirmă că de vină ar fi statul român care închide capacităților de producție a energiei electrice, fără să deschide altele noi. „Din acest motiv ne așteptăm ca importurile să crească în viitor”, a precizat Scripnic.

Statisticile arată că, în aceeași perioadă în care am importat mai multă energie electrică, producţia a fost de 28,448 miliarde kWh, în scădere cu 2,351 miliarde kWh comparativ cu primul semestru din 2021 (minus 5,6%), cea mai mare cantitate fiind produsă în termocentrale clasice (10,588 miliarde kWh).

Lilian Scripnic atrage atenția că aceasta nu sunt singurele motive de îngrijorare. Un aspect deloc de neglijat este prețul ridicat de achiziție și facturare către consumatorii casnici și cei industriali:

„Reprezentanții Guvernului ne dau asigurări că nu vom avea probleme în plan intern în ceea ce privește furnizarea energiei electrice. Ceea ce generează îngrijorări nu este doar asigurarea necesarului pentru consumul intern, ci și prețul ridicat de achiziție și facturare către consumatorii casnici și cei industriali. Din păcate, în ultimii ani România este nevoită să acopere deficitul de producție prin importuri”, a punctat deputatul AUR.

În acest context Lilian Scripnic a solicitat atât ministrului Energiei, Virgil Popescu, cât și președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care sunt producătorii de energie electrică din România, care este  capacitatea de producție a fiecăruia și care este capacitatea la care aceștia funcționează în prezent?
  2. Ce măsuri urgente veți lua astfel încât România să renunțe la importuri și să își poată asigura necesarul de energie din producția internă?