Lilian Scripnic (AUR): Consolidarea spitalelor, un subiect ce nu mai suportă amânare
Deputatul AUR Lilian Scripnic i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în care atrage atenția că, în contextul declanșării activității seismice din județul Gorj, consolidarea și expertizarea stării tehnice a imobilelor în care se desfășoară actul medical și consolidarea celor care se află în stare de deteriorare nu mai suportă amânare.
În sprijinul acestei constatări, deputatul citează un Raport al Curții de Conturi din anul 2022, în care s-a analizat eficiența și eficacitatea programelor și măsurilor întreprinse în scopul prevenirii, intervenției și înlăturării efectelor unui cutremur major în Municipiul București. Potrivit informațiilor, în cazul unui cutremur puternic, o treime dintre spitale administrate de către Minister sau municipalitate ar putea fi grav avariate.
„Același raport mai arată că 12 clădiri, care aparțin unui număr de 6 spitale sau institute din București, prezintă un pericol iminent de prăbușire, ele fiind expertizate și încadrate în clasa de risc seismic I. Dacă în cazul Bucureștiului concluziile sunt atât de grave nu avem motive să credem că la nivel național situația ar fi diferită”, precizează Lilian Scripnic.
Deputatul AUR solicită Ministerului Sănătății, prin intermediul acestei întrebări parlamentare, să transmită următoarele informații:
- Lista pe care o deține Ministerul Sănătății, în prezent, cu unitățile spitalicești având Clasa I și II de risc seismic și care sunt imobilele în curs de expertizare.
- Câte unități spitalicești sunt în program de consolidare în prezent, care sunt termenele de finalizare a lucrărilor și câte vor intra în proces de consolidare în viitorul apropiat?
- Care sunt măsurile pe care le-ați stabilit pentru perioada următoare în vederea accelerării procesului de consolidare a acestor imobile?