„Legea junglei” de la Spitalul Județean din Botoșani. Detalii DNA despre circuitul șpăgilor
Procurorii DNA arată, în referatul prin care cer arestarea preventivă a 11 persoane, că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, funcționa „legea junglei”, fiind nevoie ca un candidat să aibă pilă puternică, dar și bani suficienți, o sumă care în 2023 sărea de 10.000 de euro.
Conform G4Media, care citează dintr-o discuție înregistrată în mediul ambiental de investigatorului sub acoperire autorizat în cauză, cu unul dintre funcționarii vizați de ancheta penală, redată în referatul DNA, la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani, la unitatea medicală funcționa „legea junglei”.
„Fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a unor posturi vacante de: asistenți-medicali, infirmieri, îngrijitori, brancardieri, muncitori ș.a., la nivelul Spitalului Judeţean de Urgență Mavromati Botoșani, prin coruperea funcționarilor publici cu atribuții privind organizarea și desfășurarea concursurilor precum și a celor cu funcții de conducere, este unul amplu și datează încă din anul 2015, punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective, referindu-ne, îndeosebi, la cea de asistent-medical, angajările fiind făcute în baza altor criterii decât cele de performanță profesională și anume, în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului”, arată sursa citată.
„Muncești doi ani fără să mănânci”
Potrivit unor stenograme publicate de site-ul aktual24.ro sunt indicate mai multe detalii despre modul de acordare a șpăgilor. „Mai, aicea nu mai este o chestie de … cum sa-ti zic … de milă, de bunătate. Aicea îi legea junglei”, potrivit uneia din persoanele interceptate.
Într-o altă discuție, investigatorului sub acoperire i se vorbește de o șpagă de 15.000 de euro. „Eu îți zic un lucru, … colega mea i-o cerut 15.000 de euro la Pediatrie la Botoșani……Întelegi, da? Și i-am zis. Fată, nu fi proastă, 15.000 de euro sunt bani. …… 15.000 de euro la ora actuală îs 750 de milioane. ….. Tu tre să muncești 2 ani fără să mănânci, fără nimic”.
Conform G4Media, care citeaz referatul DNA, „declarațiile martorilor audiați până în prezent, în cauză, confirmă fenomenul fraudării concursurilor, de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, care a cuprins sfera funcționarilor publici din județul Botoșani, inclusiv din administrația locală și județeană precum și a personalului angajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, începând de la manager și persoane cu funcții de conducere, până la persoane care ocupă funcții de execuție”.
Pentru un post de asistent, mita în perioada 2018-2022 varia între 8.000 și 10.000 de euro, sumă care a crescut la 15.000 de euro anul acesta.
„La nivelul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, posturile vacante sunt ocupate de către candidați agreați, în schimbul unor sume de bani și/sau în baza unor relații printre funcționarii unității spitalicești sau printre persoane cu funcții publice din administrația publică locală și județeană”, mai arată referatul DNA.