Lagărele Ilfovului: INML face expertize în cazul a 98 de bătrâni pentru a vedea dacă au fost bătuți sau sedați

INML face expertize medico-legale pentru 98 de bătrâni din azilele din Ilfov. Anchetatorii care se ocupă de dosarul ”azilele groazei” vor să verifice dacă oamenii erau maltratați în centrele în care ar fi trebuit să fie îngrijiți. La solicitarea anchetatorilor, medicii de la INML au făcut, chiar în ziua descinderilor DIICOT, o examinare preliminară și au verificat fizic fiecare persoană din acel centru. Au vrut să constate dacă au leziuni, fie pentru că erau bătuți, fie că era vorba de automutilare, cum spun unii medici.

Dosarul ”azilele groazei” în care bătrânii erau supuşi unor tratamente inumane – Liderul grupului infracţional apela la serviciile prostituatelor, plătea lăutari şi cumpăra droguri. Într-o singură noapte a cheltuit astfel 25.000 de lei

Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii.

„Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieşit date potrivit cărora Godei Ştefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuieşte pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a îşi procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuţiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracţii, într-o noapte, suma de 25.000 de lei”, se menţionează în referatul întocmit de procurori.

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 – 08.06.2023.

Ştefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, alături de fratele său, Daniel Godei, care avea rol de coordonator în cadrul grupului.

Detalii halucinante apar în referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT în urma descinderilor la centrele sociale private din Voluntari. Discuţiile surprinse între angajaţi dar şi declaraţiile martorilor şi supravegherile ambientale arată că pe lângă faptul că victimele au fost înfometate intenţionat, acestea au fost şi batjocorite şi exploatate, scrie Buletin de Bucureşti care, alături de Centrul de Investigaţii Media a relatat, la începutul acestui an, despre ororile din aceste centre.

Înaintea descinderilor de marţi, procurorii DIICOT au interceptat mai multe discuţii telefonice în dosarul “lagărelor” din Ilfov. Parte dintre acestea, dar şi declaraţiile martorilor, surprind regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

„Membrii grupării cu rol de execuţie sunt implicaţi în infracţiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziţionată din fondurile centrelor dar şi din hrana adusă de aparţinătorii beneficiarilor. De altfel, aceştia sunt implicaţi şi în furtul articolelor de îmbrăcăminte şi a medicamentelor aduse acestora de către familii”, notează procurorii, conform Buletin de Bucureşti.

De asemenea, cadrele medicale au relatat că pacienţii erau bătuţi, iar o femeie avea o rană gravă la mână.

”Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roşie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o şi a ieşit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut nişte poze mai concludente…”, i-a relatat asistenta managerului.

Patru inculpaţi în acest dosar au fost arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate. DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv

98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.

Ligia Gheorghe, o apropiată şi consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, al cărei nume apare în legătură cu acest caz şi care este martor în dosar, a cerut suspendarea din funcţie.

De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, vineri seară, că a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, instituţia plătea lunar 30.000 euro Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz care administra, care administra centrele în care ar fi trebuit să fie îngrijiţi vârstnicii şi persoanele vulnerabile.