Kremlinul revendică susţinerea Chinei în criza cu Occidentul în centrul căreia se află Ucraina, înaintea unei întâlniri Putin-Xi Jinping la JO
Kremlinul revendică miercuri o susţinere a Beijingului a revendicărilor sale în domeniul securității de la Occident, înaintea unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din capitala chineză, relatează AFP.
Preşedintele rus este aşteptat de către omologul său chinez la ceremonia de deschidere a JO de Iarnă, vineri, la Beijing.
Moscova anunţă că cei doi lideri urmează să-şi exprime convergenţa diplomatică, după ce s-au apropiat, în timp ce relaţiile lor cu Statele Unite se degradează.
”O Declaraţie Comună privind intrarea relaţiilor internaţionale într-o nouă eră a fost pregătită”, anunţă Iuri Uşakov, conslierul dplomatic al lui Vladimir Putin.
”Ea conţine viziunea comună a Rusie şi Chinei (…) mai ales în probleme de securitate”, subliniază el.
Iuri Uşakov anunţă, de asemenea, că ”China susţine revendicările ruse ale unor garanţii de securitate”, o listă de cereri adresate Statelor Unite şi NATO în vederea unei scăderi a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina – pe care Occidentul a respins-o.
Beijingul a îndemnat, la sfârşitul lui ianuarie, ca aceste revendicări ”să fie luate în serios”.
Kremlinul este acuzat de Occident de faptul că vrea să lanseze o invazie a Ucrainei, după ce a comasat aproximativ 100.000 de militari ruşi, desfăşuraţi de mai multe săptămâni, la frontiera vecinului său prooccidental.
Rusia dezminte aceste acuzaţii şi susţine că vrea doar să-şi garanteze securitatea.
Însă ea consderă că o dezescaladare a acestei crize este posibilă doar prin încetarea politicii extinderii NATO şi retragerea din Europa de est a capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice.
Rusia a purtat un război-fulger cu Georgia, o altă fostă republică sovietică prooccidentală, la precedentele Jocuri Olimpice de la Beijing, în vara lui 2008.
Statele Unite şi aliaţii lor au respins revendicările ruse, însă Washingtonul a propus măsuri de restabilire a încrederii în domeniile militar şi al securităţii.
Vladimir Putin i-a acuzat marţi pe americani de faptul că ignoră îngrijorările Moscovei în domeniul securităţii.
Însă el a declarat, de asemenea, că speră la ”o soluţie”.
Occidentul consideră că Rusia ameninţă securitatea Europei, având în vedere că a anexat deja o parte a teritoriului ucrainean, Peninsula Crimeea, în 2014, şi că susţine de atunci forţe separatiste proruse în războiul civil din Donbas (est).
Astfel, Statele Unite consideră că o dezescaladare implică o întoarcere în cazărmi a unităţilor ruseşti instalate la frontiera Ucrainei.
În pofida unor discuţii pline de venin, ruşii şi americanii continuă să negocieze.