Kremlinul consideră o ”afacere internă a Europei” acordarea statutului de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi R.Moldova
Kremlinul cataloghează vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în toiul războiului rus pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.
”Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Este ”important”, însă, pentru Moscova ca ”toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, subliniază el.
Peskov îşi exprimă totodată speranţa ca acest lucru să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul, care se află în prezent la un nivel atât de scăzut ”încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.
Dmitri Peskov denunţă voinţa Republicii Moldova de a ”deveni mai europeană ca europenii înşişi”.
El subliniază că Turcia – un stat candidat la UE de vreo 20 de ani – ”nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”
NATO VREA RĂZBOI CU RUSIA
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, pentru că UE nu este o alianţă militară.
Lavrov subliniază că preşedintele rus Vladimir Putin nu se opune acestor aderări.
Însă el acuză într-un vocabular marţial UE şi NATO de faptul că vor să intre în război cu Rusia, aşa cum au făcut-o naziştii la vremea lor.
”Hitler a adunat sub stindardul său o mare parte a Europei pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice”, declară într-o vizită în Azerbaidjan Lavrov.
”Azi, UE şi NATO adună o asemena coaliţie contemporană pentru a lupta şi, într-o mare măsură, pentru a face război cu Rusia”, acuză el.
Cei 27 au recunoscut joi, într-un summit UE, la Bruxelles, statutul de state candiate la aderarea la Uniune Ucrainei şi Republicii Moldova.
Această decizie istorică marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.
Georgia, care vrea şi ea să adere la UE, este necesar să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat.
O vastă manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz este prevăzută vineri seara în capitala georgiană, Tbilisi.