Kievul cere o zonă demilitarizată în interiorul Rusiei, în cadrul unei soluţii post-conflict
Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni instituirea unei zone demilitarizate în interiorul Rusiei, de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, în cadrul unei posibile soluţii post-conflict, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
O astfel de zonă ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamentele ruseşti, a motivat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, într-un mesaj pe Twitter.
„O temă esenţială a unei soluţii post-conflict trebuie să fie stabilirea unor garanţii care să împiedice reluarea agresiunii (ruse) în viitor”, a adăugat el.
Pentru garantarea siguranţei cetăţenilor din mai multe regiuni frontaliere ucrainene, „va fi necesară introducerea unei zone demilitarizate de 100-120 de kilometri pe teritoriul republicilor (ruse) Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a subliniat Podoliak, care a preluat denumirea rusă de „republici” ca o posibilă aluzie la provinciile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson pe care Moscova le prezintă astfel după ce le-a anexat, deși le controlează doar parțial.
Mihailo Podoliak a mai scris că în respectiva „zonă demilitarizată” ar trebui să fie dislocat iniţial un contingent de trupe internaţionale.
De cealaltă parte, și Rusia se plânge de bombardamente şi incursiuni armate ucrainene pe teritoriu său în zona de graniţă. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunțat luni că numai în ultimele 24 de ore au avut loc peste 300 de atacuri ucrainene cu artilerie, mortiere şi drone.
Prigojin a cerut întărirea zonelor de frontieră cu Ucraina
La rândul său, şeful unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut Moscovei crearea unei fâşii de securitate cu o lăţime de 30 de kilometri pe teritoriul rus de-a lungul frontierei ucrainene, precum şi a unor unităţi paramilitare locale pentru a proteja regiunile limitrofe ruse de atacurile ucrainene.
Potrivit lui Prigojin, armata rusă nu dispune de trupe suficiente pentru a proteja graniţa cu Ucraina. Numai în regiunea Belgorod, aceasta are o lungime de 540 de kilometri, şi ar fi necesare 33 de divizii cu aproape 200.000 de luptători pentru a garanta securitatea frontierei.