Judecătorii Curții Constituționale vor avea super-imunitate. Ei vor putea fi anchetați doar de Parchetul General. Și numai după ce colegii lor vor încuviința

Nu e chiar o imunitate absolută, dar prin felul în care se poate aproba o anchetă asupra unui judecător al Curții Constituționale se poate spune că este o super-imunitate.

Până acum ei putea fi anchetați doar după ce plenul CCR ar fi aprobat o astfel de solicitare venită din partea procurorilor asta cu o majoritate de minim 6 la 3. Acum la această procedură se adaugă și faptul că vor putea fi anchetați doar de Parchetul general prin Secția de urmărire penală și criminalistică, a decis Comisia Juridică a Camerei Deputaților, cameră decizională, în cadrul discuțiilor la Legea de desființarea a actualei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)

Decizia a fost luată în cadrul Coaliției și pusă în practică printr-un amendament la Legea de desființare a SIIJ cu un vot de

„Art. 3. (1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe și de judecătorii Curții Constituționale a României și magistrații asistenți din cadrul Inaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constituționale.” se spune în amendamentul depus și votat deja de deputatul Steluța Cătăniciu, membru PUSL, dar în componența Grupului PSD.

Motivarea ar fi că ”din enumerarea subiecților activi după calitatea persoanei lipsesc judecătorii C.C.R. (este drept că aceștia nu au fost enumerați nici în sfera de competență a SIIJ, ei rămânând în sfera de competență a D.N.A. pentru faptele de corupție !!!), dar considerăm că o corecție se impune în acest moment, pentru că: judecătorii C.C.R. deși nu desfășoară o activitate propriu-zisă, desfășoară o activitate de jurisdicție constituțională, iar conform Legii nr. 303/2004, sunt asimilați magistraților (de exemplu, în ceea ce privește condițiile de pensionare).”.