Iulian Dumitrescu intenționează să se întoarcă la serviciu. Șeful Consiliului Județean Prahova contestă măsurile de control judiciar și sechestru impuse asupra averii sale
Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, plasat sub control judiciar în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită şi fals în declaraţii, contestă în instanţă măsura impusă de procurorii DNA în ceea ce îl priveşte. Prin ordonanţa emisă de procurori, lui Dumitrescu i se interzice să exercite funcţia administrativă pe care o ocupă la nivelul CJ Prahova. De asemenea, el a contestat și sechestrul pus pe averea sa.
Ce interdicții are președintele CJ Prahova în această perioadă
Iulian Dumitrescu a contestat măsura controlului judiciar, iar cererea sa a fost înregistrată la Tribunalul București. Acest proces se va judeca joi, 8 februarie. În aceeași zi, fostul președinte al CJ Prahova trebuie să meargă și la poliție, obligație impusă prin controlul judiciar.
În perioada controlului judiciar, el nu are voie să își exercite funcția de președinte la Consiliul Județean Prahova. Dacă va avea câștig de cauză la Tribunalul București, el s-ar putea întoarce în fruntea CJ Prahova.
Sora sa şi soţul acesteia sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri
DNA l-a plasat sub control judiciar, în 1 februarie, pe Iulian Dumitrescu, în dosarul în care el este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, iar sora sa şi soţul acesteia sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Prin ordonanţa emisă de DNA, lui Iulian Dumitrescu i se impun mai multe interdicţii, inclusiv aceea de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, calitate în care ar fi comis faptele pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de el.
Ce avere are preşedintele CJ Prahova Iulian Dumitrescu
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, vizat joi de percheziţii DNA, este prim-vicepreşedinte al PNL şi unul dintre cei mai influenţi oameni din partid, dar şi un om politic extrem de discret, care evită apariţiile publice.
El a deţinut două mandate de senator, unul de senator de Călăraşi şi un altul de senator de Prahova. În cea mai recentă declaraţie de avere consemnează împrumuturi consistente către partide şi către persoane fizice.
La rândul său, are un credit bancare de 127.000 de euro scadent în 2036, dar datorează bani şi unei persoane fizice, 180.000 de dolari, cu termen de restituire anul acesta.
Conform celei mai recente declaraţii de avere, completată iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia, un apartament de peste 150 de metri pătraţi achiziţionat în 2008 şi unul de 45 de metri pătraţi cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014, conform News.ro.
În 2023, Dumitrescu menţionează, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal căruia, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro. Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei.
La capitolul „Datorii”, el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta.
În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova. În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa.
Acuzațiile DNA: „Iulian Dumitrescu ar fi primit de la un om de afaceri peste 16 milioane de lei”
Iulian Dumitrescu este unul dintre liderii PNL, fiind prim-vicepreședinte pentru mediul de afaceri. În 2020 a fost ales președinte al CJ Prahova, anterior fiind parlamentar.
Potrivit comunicatului DNA, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu ar fi primit de la un om de afaceri peste 16 milioane de lei, prin intermediul unei rude şi al unui fin, anchetatorii formulând în cazul său şi acuzaţii de fals în declaraţia de avere.
De asemenea, tot sub control judiciar sunt cercetate alte două persoane, şi anume o rudă a lui Dumitrescu – pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată – şi un fin al acestuia – pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
„Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 (n.r. – afin al lui Dumitrescu) ar fi pretins, în perioada noiembrie – decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca preşedinte de Consiliu Judeţean (CJ) Prahova şi ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.
Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova”, precizează DNA.
Ulterior pretinderii, „ruda lui Dumitrescu ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societăţii tranzacţionate care cuprindea menţiuni nereale privind soldul iniţial al contului, rulaje şi operaţiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie – februarie 2023”, se arată în comunicat.
Au fost depistate nereguli în declaraţiile de avere ale lui Iulian Dumitrescu
„Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situaţiilor financiare aferente anului 2022 ale societăţii tranzacţionate, ar fi dat o declaraţie necorespunzătoare adevărului.
Cei doi complici, deşi nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societăţii tranzacţionate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu Iulian sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia”, explică procurorii.
Totodată, au fost depistate nereguli în declaraţiile de avere ale lui Dumitrescu din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 şi 15.06.2023, în sensul că: ar fi menţionat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soţia sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o sumă totală de 122.400 lei; nu ar fi menţionat împrumuturi primite direct de la persoana menţionată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei; nu ar fi menţionat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline şi 24.000 euro cheltuită în beneficiul său şi al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menţionată la pct. 2.
„Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate şi bunuri de lux din afara țării”
În cauză, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpaţi, asupra unui bun imobil aparţinând lui Iulian Dumitrescu şi asupra a 19 imobile aparţinând celor 2 complici.
„Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate şi bunuri de lux achiziţionate din afara ţării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidenţial de lux etc”, mai arată DNA.
Potrivit DNA, în dosar se mai efectuează cercetări şi faţă de Vasile Anna-Maria, administrator public al judeţului Prahova şi preşedinte CA la Distribuţie Energie Electrica România SA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, constând în esenţă în aceea că nu a menţionat în 29 de declaraţii de avere 2 terenuri deţinute de soţul său.