Invadarea Ucrainei de către Putin, cel mai scump război din toate timpurile. Suma colosală pe care o cheltuie zilnic Rusia
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează de mai bine de două luni. Pentru Rusia şi Vladimir Putin, lucrurile nu au mers conform planului de la început. Mai mult, războiul devine din ce în ce mai scump. Cât cheltuieşte de fapt Moscova pentru invazia sa fără sens?
Revista germană Focus oferă anumite calcule care pot răspunde la această întrebare. În unele media a apărut cifra de 1 miliard de dolari, pe care Putin o cheltuie în fiecare zi pentru agresiunea împotriva Ucrainei .
Câţi soldaţi şi arme?
Diverse surse spun că numărul soldaţilor ruşi variază de la 150.000 la 200.000.
Expertul Tommi Ahonen consideră că aproximativ 190.000 de militari ruşi sunt implicaţi în invazia rusă a Ucrainei. Pentru un astfel de număr de personal, sunt necesare aproximativ 19 mii de unităţi de diferite echipamente militare. Este posibil ca aceste cifre nu fie exacte. Cu toate acestea, potrivit Focus, ele pot diferi cu aproximativ câteva sute. Prin urmare, în calculele ulterioare, aceste cifre sunt folosite ca bază. Logica militară rusă sugerează că trupele trebuie să poată opera într-un mediu ostil. Deci, pentru fiecare soldat ar trebui să existe un loc în vehiculele blindate. Pe baza acestei logici, Ahonen consideră că 40% din echipamente sunt transportoare blindate, 30% tancuri, 20% sisteme de artilerie şi 10% alte tipuri de vehicule militare, în care expertul introduce sisteme de apărare aeriană, camioane etc. Deci, se dovedeşte că Rusia ar trebui să aibă 7600 de unităţi de transport de trupe blindate, 5700 de tancuri, 3800 de unităţi de diferite instalaţii de artilerie şi aproximativ 1900 de unităţi de alte vehicule militare.
Muniţia pentru artilerie, foarte scumpă.
Cel mai scump îl costă pe Putin artileria care foloseşte multă muniţie scumpă. Nu este o coincidenţă că mai mult de jumătate din încărcătura rusească destinată Ucrainei este muniţie de artilerie. Focus împarte toate sistemele de artilerie disponibile în Rusia aproximativ în două grupuri egale: obuziere autopropulsate şi mortiere autopropulsate.
Publicaţia consideră că un obuzier autopropulsat de artilerie poate trage maximum 250 de focuri pe zi. Şi dacă ne imaginăm că există 1900 de astfel de instalaţii în Rusia, aceasta înseamnă 475 de mii de cartuşe pe zi sau 24 de mii de tone de muniţie. Desigur, toate armele ruseşti nu trag în fiecare zi. Dar Ahonen crede că dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci costul maxim al unui astfel de foc de artilerie într-o singură zi ar ajunge la 475 de milioane de dolari. Alte 1900 de lansatoare de grenade autopropulsate sunt, de asemenea, capabile să tragă nu mai mult de 250 de cartuşe pe zi. Deci, toate au nevoie de 5.000 de tone de muniţie. Costul maxim al unor astfel de instalaţii este de 95 de milioane de dolari pe zi. Armata rusă trage şi cu alte arme portabile, cum ar fi lansatoare de grenade. Focus crede că Moscova cheltuieşte maxim 30 de milioane de dolari pe zi pentru asta. Pe 28 aprilie, Forbes a publicat, de asemenea, estimări care susţin că Moscova a cheltuit 7,5 miliarde de dolari pe rachete în cele 62 de zile de război la acea vreme. Aceasta înseamnă că o zi de atacuri cu rachete îl costă pe Putin aproximativ 120 de milioane de dolari.
Combustibil scump
Un alt element important de cheltuieli este combustibilul. Cel mai mult este „devorat” de tancurile ruseşti cu rezervoarele lor de 1100 de litri. Astfel, Focus estimează că Moscova trebuie să cheltuiască 6,3 milioane de dolari pe zi pentru a alimenta toate cele 5.700 de tancuri. Aviaţia militară rusă are nevoie chiar de mult combustibil. Forţele aeriene ruse efectuează aproximativ 200 de ieşiri zilnic. La mijlocul lunii martie, numărul lor a crescut la aproape 300. Având în vedere faptul că un zbor necesită între 4 şi 10 tone de combustibil, se poate presupune că Rusia cheltuieşte 2,3 milioane de dolari pentru asta în fiecare zi. Toate celelalte vehicule de luptă ruseşti folosesc aproximativ 5,9 milioane de litri de combustibil. Prin urmare, Rusia cheltuieşte numai pe combustibil aproximativ 15,5 milioane de dolari zilnic.
Mercenari ieftini
Legile ruse obligă Kremlinul să plătească despăgubiri pentru răniţii şi moartea soldaţilor. Şi e scump. Calculele statistice spun că, în medie, 365 de soldaţi ruşi mor în războiul împotriva Ucrainei în fiecare zi. Şi dacă presupunem că la un mort se mai adaugă aproximativ 1,72 de răniţi, pe zi atunci Moscova trebuie să plătească zilnic 11,8 milioane de dolari celor care au fost schilodiţi în luptă şi aproximativ 11,2 milioane familiilor morţilor. Prin urmare, soldaţii au costat Rusia 23 de milioane de dolari pe zi. Dar Putin angajează şi aproximativ 20.000 de mercenari ieftini din ţări precum Siria şi Libia. Fiecare costă aproximativ 1.800 dolari pe lună. În acelaşi timp, moartea unor astfel de luptători nu obligă Moscova la nimic. Într-o lună, Rusia a cheltuit 36 de milioane de dolari pe mercenari, sau 1,2 milioane de dolari în fiecare zi.
Echipament militar pierdut de 10 miliarde de dolari
Dacă numărăm tot ceea ce Forţele Armate ale Ucrainei au distrus deja în acest război, atunci cheluielile Rusiei devin şi mai mari. Doar crucişătorul Moskva, scufundat de două rachete ucrainene, a costat 760 de milioane de dolari. Potrivit diverselor estimări, armata rusă a pierdut deja echipamente în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. Dar cifra reală este probabil şi mai mare. Focus scrie că Moscova va trebui să cheltuiască cel puţin 14,7 miliarde de dolari pentru a repara sau înlocui toate echipamentele pierdute. Este important de menţionat că în războiul modern, vehiculele blindate pierdute nu pot fi pur şi simplu înlocuite cu modele vechi din depozite. Prin urmare, pierderea zilnică de echipamente, conform publicaţiei, costă Rusia aproximativ 230 de milioane de dolari. În ceea ce priveşte soldaţii ruşi, aceştia trebuie plătiţi nu numai în caz de deces sau rănire. Iar pe timp de pace statul este obligat să le plătească salarii. Prin urmare, publicaţia nu include aceste costuri în calculele sale privind costul zilnic al războiului împotriva Ucrainei.
Preţ maxim
Astfel, costul maxim final al unei zile de agresiune ar putea costa Rusia 993,7 milioane de dolari. Dar acesta este preţul maxim. Desigur, nu orice piesă de artilerie trage şi nici fiecare tanc nu consumă fără milă combustibil în fiecare zi . Focus estimează că costul real pe zi al războiului împotriva Ucrainei este de aproximativ 534,5 milioane de dolari. Totuşi, este evident că nici declaraţiile despre un miliard de dolari apărute în pres nu sunt luate din neant. Există câteva zile în care bătăliile au fost deosebit de grele şi de amploare. În acelaşi timp, o jumătate de miliard de dolari de cheltuieli zilnice este o estimare destul de realist şi face din invazia Ucrainei de către Putin cel mai scump război din toate timpurile.
Planul A era mai ieftin
Dar, evident, Putin nu avea de gând să cheltuiască sume atât de mari. Conform planului său „A”, războiul urma să dureze doar trei zile. Şi experţi occidentali credeau că un astfel de scenariu este posibil. Se poate presupune că într-o campanie atât de intensă ar fi fost folosite toate echipamentele militare ale Rusiei. Consumul de combustibil ar fi fost, de asemenea, maxim. Cu toate acestea, potrivit Focus, ar fi fost necesară doar o treime din cantitatea maximă de muniţie. Ahonen crede că Putin nu era pregătit să plătească despăgubiri pentru pierderile masive ale armatei. De asemenea, mercenarii nu au fost luaţi în considerare în planul iniţial. Astfel, potrivit estimărilor Focus, Moscova se aştepta ca „micul său război victorios” să coste doar un miliard de dolari. Acesta pare să fi fost bugetul lui Putin pentru invazia Ucrainei.
Planul „B” mai scump
După cum ştie toată lumea, încercarea Rusiei de a învinge rapid Forţele Armate ale Ucrainei a eşuat. Deci a existat un plan „B”, care prevedea ocuparea Kievului pentru a pune capăt rapid războiului. Putin a vrut să izoleze mai întâi capitala ucraineană, să mineze împrejurimile ei şi apoi să împuşte civili pentru a forţa oraşul să se predea sub presiunea asediului. Aceleaşi planuri au fost şi pentru alte oraşe mari ale Ucrainei. Rusia plănuia să realizeze toate astea în cel mult şase luni. În acest sens, nu au fost luate în considerare nici costurile plăţii despăgubirilor pentru decesul sau rănirea soldaţilor ruşi. De asemenea, nimeni din Moscova nu avea de gând să cheltuiască bani pe mercenari. Un astfel de plan ar fi făcut posibilă reducerea costului muniţiei şi al rachetelor. Focus estimează că un astfel de război de şase luni ar fi costat Rusia 11,23 miliarde de dolari. Dar nici acest plan cu a fost posibil de pus în practică.
Războiul devine din ce în ce mai scump
Cu toate acestea, planurile ruseşti au eşuat. Nu a fost posibil să cucerească Ucraina ieftin şi rapid. Prin urmare, războiul devine din ce în ce mai scump pentru Putin. În loc de maximul aşteptat din şase luni şi 12,23 miliarde de dolari, Moscova a cheltuit deja 34 de miliarde de dolari pentru agresiunea împotriva vecinului său. Şi asta doar pentru două luni. Şi, în acelaşi timp, la această sumă se adaugă încă un miliard de dolari la fiecare două zile. În acest ritm, este probabil ca banii să devină o problemă pentru Putin în viitorul apropiat. Mai mult, sancţiunile pun presiune şi asupra economiei ruse. Cum va reacţiona Rusia la această problemă? E greu de prezis. Poate pe 9 mai va exista un indiciu. Cu toate acestea, dacă Putin anunţă o mobilizare mare în acea zi, aceasta va fi costisitoare pentru Rusia. Şi de unde să obţină aceşti bani nu este clar.