Inundaţii în România cauzate de ploile torențiale. Localitățile vizate de avertismentul de vreme rea

Mai multe gospodării din țară au fost afectate de inundaţii, ca urmare a ploilor torenţiale din timpul zilei.

Pompierii salvatori din județele aflate sub incidența codurilor emise de meteorologi au fost la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor ploilor abundente.

Astfel, în intervalul 07:00-21:00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a produs efecte în 31 de localități din 12 județe.

Au fost raportate inundații în următoarele județe: Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mre, Sibiu, Suceava, Timișoara.

În total, la nivelul întregii țări, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 21 case, 11 beciuri (4 instituții publice), 35 curți, doi agenți economici, precum și pentru îndepărtarea a 15 copaci, fiind avariate patru autoturisme.

Traficul rutier a fost temporar blocat pe DJ 681/TM din cauza unei alunecări de teren și a aluviunilor acumulate pe carosabil.

O situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Moldova Nouă din județul Caraș-Severin, unde scena amplasată în curtea căminului cultural a fost luată de vânt, avariind acoperișul unei case.

Inundații în Botoșani

În Botoșani, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din cinci gospodării. În municipiul Dorohoi au fost inundate trei curţi de pe străzile Spiru Haret, Fraternităţii şi Ştefan cel Mare.

În localitatea Cuza Vodă, comuna Viişoara, apa a intrat într-o casă, iar în localitatea Bajura-Darabani, a fost inundat subsolul unei case.

„Au acţionat echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, Punctul de Lucru Darabani şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Viişoara şi Darabani”, au precizat oficialii ISU.

În localitatea Dumbrăviţa, acoperişul unei case care nu este locuită a fost luat de vânt. O parte dintre elementele de construcţie au ajuns pe partea carosabilă a DN 29 A, acestea fiind îndepărtate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ibăneşti.

În municipiul Botoşani, pompierii au intervenit pentru înlăturarea unor bucăţi de tencuială de pe faţada unui bloc, la nivelul etajului şase. Oamenii au solicitat ajutorul deoarece erau îngrijoraţi că se puteau desprinde oricând şi să cadă peste trecători sau autoturismele parcate în zonă.

Judeţul Botoşani se află sub incidenţa unei atenţionări meteorologice tip cod galben de instabilitate atmosferică până la ora 23:00.


Inundații în Satu Mare

Mai multe gospodării din localităţile Tarna Mare şi Turţ au fost inundate, marţi, în urma unei ploi torenţiale, fiind nevoie de intervenţia pompierilor, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş”.

„Pompierii militari de la Secţia de Pompieri Negreşti-Oaş şi de la Punctul de Lucru Turţ, precum şi lucrători ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă Tarna Mare intervin în aceste momente, cu tehnică specifică, pentru evacuarea apei în urma ploilor torenţiale. Astfel, forţele profesioniste şi lucrătorii SVSU au înregistrat până la acest moment intervenţii în localităţile Tarna Mare şi Turţ, de unde au evacuat apa care a inundat curţi, beciuri şi/sau locuinţe. Situaţia este în dinamică, iar evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri militari fiind pregătite să intervină operativ în sprijinul cetăţenilor”, precizează sursa citată.

Potrivit pompierilor, nu a fost nevoie de evacuarea persoanelor din locuinţe.

Inundații în Maramureș

Pompierii militari au desfăşurat în cursul zilei de marţi peste 20 de misiuni ca urmare a inundaţiilor şi furtunilor puternice în mai multe localităţi din judeţ.

„Astăzi a fost din nou o zi cu multe intervenţii pentru pompierii maramureşeni, printre care: asistenţă persoane, degajare animal din fântâna unei gospodării din Şomcuta Mare, lichidarea unui incendiu produs la un apartament din municipiul Sighetu Marmaţiei, misiune pirotehnică de ridicare a unui element de muniţie neexplodată, în localitatea Borşa”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Adriana Şanta.

În după-amiaza zilei de marţi, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei din gospodării, inclusiv în municipiul Baia Mare.

„După-amiază, în urma manifestării condiţiilor meteorologice extreme, am fost solicitaţi să intervenim în mai multe situaţii. Cele mai multe solicitări au presupus evacuarea apei care a inundat subsolurile clădirilor, garajelor sau curţilor. Pompierii Detaşamentului Baia Mare au desfăşurat misiuni de recunoaştere în zonele afectate, intervenind cu prioritate pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă, din subsolurile instituţiilor publice şi al caselor de locuit. S-a mai intervenit şi pentru evacuarea apei din garaje, curţi şi degajarea unor arbori căzuţi în timpul furtunii”, a precizat Adriana Şanta.