Încrederea ruşilor în Putin a scăzut drastic. Lucrurile mergeau prost și înainte de Rebeliunea Wagner

După rebeliunea lui Evgheni Prigojin, nivelul de încredere a ruşilor în Vladimir Putin a scăzut cu 9-14%, în funcție de regiunea Rusiei. Scăderea încrederii în preşedintele rus a început înainte de rebeliunea Wagner, iar Kremlinul deja a adoptat o strategie pentru a repara situaţia.

Cifrele privind încrederea ruşilor în Vladimir Puțin au fost prezentate joi, 29 iunie, în cadrul unei teleconferinţe cu politicienii din regiunile Rusiei, organizată de blocul politic al administrației prezidențiale, condus de Serghei Kirienko. Doi participanți la întâlnire au povestit că după rebeliuna lui rebeliunea lui Prigojin a fost dispus un „studiu expres” sociologic, ale cărui rezultate au fost prezentate participanților la videoconferință.

Încrederea ruşilor în Putin a început să scadă înainte de rebeliune

Conform organizaţiei VTsIOM, la începutul lunii iunie nivelul încrederii ruşilor în şeful statului era de 78,9%; conform Centrului Levada – 42%. În același timp, conform ultimelor date de la Levada, nivelul de încredere în Putin nu s-a schimbat după rebeliune.

Unul din participanții la întâlnire notează că, potrivit datelor prezentate, rebeliunea nu a afectat cu adevărat nici ratingurile partidului Rusia Unită, aflat la guvernare, nici ale guvernului și ale șefilor regiunilor rusești.

Potrivit sociologilor ruşi, scăderea nivelului de încredere în Putin este comparabilă cu situația de după creșterea vârstei de pensionare în 2018:, când ratingul a scăzut cu 12%, dar acest proces a durat câteva luni, nu zile.

Strategia Kremlinului pentru creşterea ratingului lui Putin

Potrivit participanților la întâlnire, ședința respectivă a fost organizată pentru a „semnaliza căderea”: „Trebuie să acționăm și trebuie să luptăm împotriva ei”. O sursă Meduza apropiată de Kremlin a refuzat să vorbească despre schimbările specifice ale nivelului de încredere, dar a recunoscut că „există probleme”.

Blocul politic al Kremlinului intenționează să rezolve acest lucru direct – prin „creșterea frecvenței” apariției lui Putin în public: „Vor fi mai multe contacte între președinte și popor, el va apărea mai des”.

De ce ar fi scăzut încrederea ruşilor în şeful statului

După începutul pandemiei de coronavirus , Putin a evitat contactele personale cu cei care nu au trecut de carantina de două săptămâni.

Putin s-a retras efectiv în timpul revoltei mercenarilor Wagner. Pe 24 iunie, el a făcut o adresare televizată către ruşi, în care l-a acuzat pe Prigojin, fără a-i numi numele de familie, de „trădare”, iar negocierile cu șeful Wagner au fost conduse oficial de Alexandru Lukașenko.

Totodată, în zilele următoare, Putin a început să apară tot mai activ în public, ceea ce este în concordanță cu declarațiile surselor lui Meduza. În seara zilei de 26 iunie, a rostit din nou o adresare de urgență către națiune, în care le-a mulțumit rușilor pentru „solidaritate și patriotism”. A doua zi, Putin s-a adresat militarilor şi le-a mulţumit pentru că „au oprit practic războiul civil”.

În primele zile după rebeliune, Putin a subliniat în mod repetat „cea mai înaltă consolidare” a societății în timpul revoltei de la Prigojin. În același timp, ceea ce a exprimat nu este încă clar.