Înalt oficial rus provoacă Marea Britanie: Diplomația britanică s-a dovedit „absolut bună de nimic”
Un diplomat rus de rang înalt de la ONU atacă aprig diplomația britanică, pe care o cataloghează drept ”absolut bună de nimic”, înaintea unei convorbiri la telefon, miercuri, între premierul britanic Boris Johnson şi președintele rus Vladimir Putin pe tema crizei în centrul căreia se află Ucraina, relatează AFP.
”Este mereu loc de diplomaţie, însă, sincer, noi nu avem încredere în diplomaţia britanică. În ultimii ani, diplomaţia s-a dovedit, în opinia mea, absolut bună de nimic”, denunţă, într-un interviu acordat Sky News, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU Dmitri Polianski.
”Eu nu vreau să ofensez pe nimeni, mai ales pe bunii mei preteni diplomaţi britanici, dar, într-adevăr, nu au cu ce rezultate să se laude”, subliniază el.
Relaţiile Londrei cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel după otrăvirea unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia, Iulia, în Anglia, în 2018.
Rusia a dezminţit orice implicare în acest dosar, însă cazul a condus la o criză diplomatică între cele două ţări.
În privinţa Ucrainei, Boris Johnson a apreciat marţi, într-o vizită la Kiev, că există un ”pericol clar” şi ”iminent” al unei intervanţii militare a Rusiei, care a desfăşurat zecide mii de militari la frontiera ucraineană.
Boris Johnson a îndemnat Moscova ”să dea înapoi” şi a avertizat că o invazie a Ucrainei ar fi ”un dezastru pentru Rusia şi pentru lume”.
Londra a cerut în mai multe rânduri Rusiei să intre pe calea diplomatică, un apel pe care Boris Johnson urmează să-l reitereze în convorbirea sa la telefon cu Vladmir Putin.
Potrivit lui Dmitri Polianski, Occidentul exagerează numărul militarilor ruşi desfăşuraţi la frontiera Ucrainei.
”Acum sunt deja 130.000”, a declarat el la Sky News, iar ”ieri erau 100.000”, a declarat el ironic.
”Nu ştiu de unde iau cifrele astea şi n-am absolut nicio încredere în datele spionajului american şi britanic”, a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU.
Vladimir Putin şi-a exprimat marţi speranţa ca Occidentul şi Rusia să găsească ”o soluţie” la criza cu care se confruntă şi a acuzat Statele Unite de faptul că folosesc Ucraina ca pe un instrument prin care să antreneze Rusia într-un ”conflict armat”.