În ziua victoriei lui Trump, Elon Musk a câștigat 26,5 miliarde de dolari, după ce a investit 119 milioane în campania acestuia

O zi bună pentru Elon Musk: valoarea tuturor participațiilor deținute de șeful Tesla și cel mai bogat om din lume a crescut miercuri cu 26,5 miliarde de dolari, potrivit BFM TV.

Cu active estimate acum de Bloomberg la 290 de miliarde de dolari, omul de afaceri i-a depășit pe Jeff Bezos cu peste 60 de miliarde de dolari (228 de miliarde de dolari) și pe Mark Zuckerberg cu 88 de miliarde de dolari (202 miliarde de dolari).

Miercuri, prețul acțiunilor Tesla a crescut cu aproape 15%, propulsând averea lui Elon Musk aproape de maximul istoric din noiembrie 2021 (338 miliarde de dolari).

Gurile rele vor spune că pariul pe Donald Trump a fost una dintre cele mai profitabile investiții ale omului de afaceri. Potrivit documentelor federale, Elon Musk a contribuit cu cel puțin 119 milioane de dolari la campania candidatului prin donații către grupurile de sprijin ale republicanului. Numai în sesiunea de miercuri, el a câștigat de 222 de ori mai mult.

Tesla are un avans prea mare în domeniul mașinilor electrice

În timp ce apropierea politică a CEO-ului de președintele SUA poate explica această creștere pe bursă, logica economică nu este imediat evidentă.

Donald Trump este un candidat pro-petrol, în timp ce Elon Musk și-a făcut averea în domeniul vehiculelor electrice.

Cu toate acestea, piața nu salută doar victoria politică, ci și perspectivele financiare foarte favorabile pentru Tesla, în opinia lor. În timp ce analiștii consideră că președinția Trump va fi nefavorabilă pentru vehiculele electrice în ansamblu, acest lucru nu va fi cazul pentru Tesla.

„Tesla are o amploare și un domeniu de aplicare de neegalat în industria vehiculelor electrice, iar această dinamică i-ar putea oferi lui Musk și Tesla un avantaj competitiv clar într-un mediu fără subvenții pentru vehiculele electrice, cuplat cu tarife chinezești probabil mai mari, care ar continua să respingă jucătorii chinezi din domeniul vehiculelor electrice mai ieftine (BYD, Nio etc.) să inunde piața americană în următorii ani”, continuă analistul Wedbush Dan Ives.

Cu alte cuvinte, Tesla ar avea un avans atât de mare în domeniul vehiculelor electrice, încât reducerea subvențiilor ar afecta doar producătorii auto tradiționali care încearcă să își electrifice flotele, respectiv General Motors, Ford și Stellantis.

Pe de altă parte, creșterea taxelor vamale preconizată de republican asupra importurilor europene și chineze ar proteja Tesla prin îmbunătățirea competitivității producătorului american.

Mai general, toate activitățile omului de afaceri ar putea beneficia de pe urma viitoarei președinții. Interesele comerciale ale lui Elon Musk depind în mare măsură de reglementările, subvențiile și politicile guvernamentale.

Fie că este vorba de rachetele SpaceX, care depind de comenzi guvernamentale, sau de vehiculele sale autonome și implanturile Neuralink, care fac obiectul unor reglementări majore… Omul de afaceri ar putea orienta deciziile federale în favoarea sa datorită apropierii sale de noua administrație.

“Elon Musk vede toate reglementările ca pe o piedică în calea afacerii sale și a inovației”, a declarat un fost cadru superior al SpaceX, citat de Reuters. “El vede administrația Trump ca pe o modalitate de a scăpa de cât mai multe reglementări, astfel încât să poată face ceea ce dorește, cât de repede dorește.”