Ilie Coleșa (AUR) despre taxa de solidaritate: Klaus Iohannis s-a comportat ca un agent de influență al companiilor OMV și Black Sea Oil&Gas

Factorul guvernamental pune pe primul loc interesele companiilor străine, care utilizează resursele românești și înregistrează profituri uriașe, dar care, fie sunt scutite de plata taxei de solidaritate, fie plătesc doar o taxă simbolică. Așa s-a întâmplat cu proiectul de lege privind taxa de solidaritate, care a fost retrimis de către președintele Klaus Iohannis la Parlament pentru reexaminare: în varianta asumată de coaliția PSD-PNL-UDMR, potrivit prevederilor, OMV Petrom va plăti o taxă mult mai mică decât în proiectul inițial. Această scutire de la plata unei taxe corecte este inadmisibilă, însă așa funcționează Parlamentul României la această oră, a afirmat deputatul AUR Ilie Coleșa, într-o conferință de presă.

Potrivit informațiilor apărute în presă, OMV Petrom ar urma să plătească circa 1,5 miliarde de lei, față de peste 3 miliarde în vechea lege. Proiectul adoptat de Parlament mai prevede că:

  • taxa în sumă fixă aplicată pentru țițeiul extras și prelucrat în rafinării va fi plătită doar de companiile care practică ambele activități. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom.
  • Petrom va fi eligibilă în noile condiții la plata taxei, însă într-un cuantum semnificativ mai mic decât era inițial în textul de lege.
  • Black Sea Oil&Gas, care exploatează de anul trecut zăcământul de gaze offshore din Marea Neagră, este scutită de la plata taxei. Compania, deținută de fondul american de investiții Carlyle, a solicitat ca taxa să nu i se aplice, tocmai pentru că extracția gazelor a început abia anul trecut.
  • Taxa de solidaritate va fi plătită doar de companiile care au avut activitate de producție în perioada 2018 – 2021, ceea ce exclude concesionarii zăcământului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, care a intrat în exploatare în vara lui 2022.

„Președintele Iohannis s-a comportat ca un veritabil agent de influență al acestor companii (OMV și Black Sea Oil&Gas n.r.), spunând că ar fi neclare amendamentele, motiv pentru care a retrimis legea în Parlament. Înainte, au avut loc niște negocieri în spatele ușilor închise astfel încât legea a trecut într-o zi la Senat, iar povestea s-a repetat în Camera Deputaților – deci, legea a trecut pe repede înainte prin Parlament în variantă dorită de aceste două companii”, a subliniat Ilie Coleșa.

Deputatul AUR a mai spus că toate companiile din domeniul energiei ar trebui să plătească o taxă suplimentară  pe profituri speculative – toate aceste firme au înregistrat profituri uriașe pe perioada crizei energetice din cauza exploziei prețurilor.