Ilie Coleșa (AUR) despre fața nevăzută a încălzirii globale: Conceptul a fost creat și dezvoltat în spațiul ex-sovietic
Deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa a desființat, în cea mai recentă declarație politică a sa, teoriile despre încălzirea globală, un concept ce-și are rădăcinile în spațiul ex-sovietic. Coleșa arată cum, urmând firul gândirii marxiste, noi activiști amestecă adevărul cu minciuna și creează o problemă de amploare. Contrar acestor teorii, încălzirea globală nu este cauzată de poluare, ci îndeosebi de factorii naturali.
Pentru a-și susține ipoteza, Ilie Coleșa a ales să prezinte un studiu de caz, „generator de criză energetică”, și anume sistemul certificatelor emisiilor de carbon.
Deputatul arată că acest concept al încălzirii globale este preluat din gândirea marxstă: în 1958, Mihail Ivanovici Budiko a primit premiul „Lenin” pentru lucrarea „Balanța căldurii suprafeței Pământului”. De asemenea, prima conferință mondială despre încălzirea globală – „Problema încălzirii climatice produse de om” – s-a ținut la Leningrad, în 1961. „Budiko a introdus în discuțiile despre climă și considerațiile politice conform cărora capitalismul produce încălzirea globală”, punctează Coleșa.
La fel ca în cazul exploatării muncitorilor, subliniază Ilie Coleșa, se caută o cauză foarte generală – încălzirea globală, se emite un deziderat pur teoretic, o lume fără poluare, apoi se impun măsuri radicale.
„În numele unei artificiale lumi fără poluare se impun luarea unor măsuri care nu au nicio legătură cu eficiența unui proces tehnologic. Acest lucru a dus și duce la închiderea arbitrară a unor producători de energie bazată pe combustibili tradiționali; cărbune, lemn, gaz, derivați ai petrolului, ș.a.m.d., deși aceștia au o amprentă poluantă mai mică și un randament tehnic și economic mai bun decât producerea și utilizarea așa-ziselor energii verzi care au la bază energia fotovoltaică, eoliană, electrică stocată în baterii etc. Echipamentele folosite și energia verde au la bază atât de hulita energie generatoare de carbon, în general un randament mai prost și nesustenabil, dar și un efect indirect asupra mediului mai grav decât aceasta”, a explicat deputatul.
Ilie Coleșa prezintă câteva argumente care arată falsitatea acestor teorii și a soluțiilor propuse: de exemplu, faptul că temperatura terestră nu e fixă, ea oscilând de-a lungul timpului. De asemenea, emisia de CO2 generată de întreaga activitate umană reprezintă aproximativ 3% din întreaga emisie de carbon la nivel global, 97% fiind emisii de CO2 generată de procese naturale.
„Dacă, prin reducere la absurd, omul ar dispărea din Europa, „câștigul” global în privința emisiilor ar fi pe 0,25%. Putem concluziona că încălzirea climatică nu e influențată de cantitatea de CO2, ci este un proces natura reversibil”, conchide deputatul AUR.