Ilie Coleșa (AUR), despre criza facturilor la energie: Soluția este reglementarea pieței energetice

Deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa a prezentat, într-un scurt interviu, cauzele care au dus la creșterea prețurilor la energie și principalele soluții ce pot fi adoptate pentru a-i ajuta pe români să facă față acestei situații. Presa cumpărată de PSD și PNL nu a difuzat acest interviu și nici nu a publicat articole referitoare la soluțiile identificate și propuse de către Alianța pentru Unirea Românilor.

Deputatul AUR a arătat că principala cauză care a dus la creșterea prețurilor la energie este liberalizarea făcută pe genunchi:

În așa-zisa piață concurențială care ar trebui să ne dea un preț mai mic, prețul care se stabilește în piață este prețul maxim, adică energia produsă de centrala care produce cel mai costisitor. Este o aberație, sub adăpostul sintagmei piață concurențială, ni se vând gogoși în spatele cărora suntem furați. Mai există apoi grija față de mediu, derivat dintr-o urgență climatică, care ne spune că asistăm la un proces de încălzire globală care ne pune în pericol ecosistemul. Am arătat în declarațiile mele politice că acesta este un proces natural, ciclic, care durează între 400 și 500 de ani și actuala creștere a temperaturii este cauzată de procese naturale, nu de activitățile umane”, a punctat Coleșa.

Deputatul AUR a adăugat că, odată înțeles procesul, putem veni și cu soluții, iar acestea sunt cât se poate de eficiente. Este nevoia de reglementarea prețurilor și de eliminarea taxelor artificiale:

Dacă vedem că pe o piață energetică prețul se stabilește fără să aibă legătură cu conceptul de piață concurențială înseamnă că trebuie să-l reglementăm. Într-o piață energetică în care producătorii sunt fărâmițați este necesar ca prețul să fie reglementat. Fiecare cumpărător trebuie să aibă o anumită cotă pentru fiecare tip de resursă de energie, ca să plătim un preț mediu. A doua soluție ar fi scoaterea tuturor taxelor artificiale care măresc prețul maxim: certificatele CO2 și taxele pentru certificate verzi. Și apoi, desigur, investiții în surse de energie care și-au arătat capabilitatea – energia atomică și hidrologică.”, a mai spus deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa.

Puteți urmări interviul aici: