ICCJ a încheiat judecarea contestației la anularea alegerilor și va da vineri DECIZIA. Georgescu. ”Sunt decis să merg până la capăt”
Călin Georgescu a contestat hotărârile BEC nr. 230D, 231D și 232D din 2024, adoptate după ce Curtea Constituțională a anulat procesul electoral pe motivul utilizării nelegitime a tehnologiilor digitale și finanțării netransparente a campaniei electorale.
Deciziile BEC au dus la încetarea activităților de votare și operare electorală atât în țară, cât și în străinătate, dar și la sistarea activităților Biroului Electoral Central și ale birourilor județene.
Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins cererea lui Georgescu ca fiind „neîntemeiată”, inclusiv intervenția accesorie formulată de Public Attitude.
„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată”, este decizia pronunţată, în 31 decembrie, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.
Acuzațiile și solicitările lui Călin Georgescu
Georgescu, alături de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a contestat mai multe instituții, printre care Guvernul României, Curtea Constituțională, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații. Printre acuzațiile aduse se numără manipularea votului, distorsionarea egalității de șanse și utilizarea ilegală a inteligenței artificiale în campania electorală.
Călin Georgescu a atacat, de asemenea, decizia CCR la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), solicitând suspendarea efectelor anulării alegerilor și organizarea turului doi între el și contracandidata Elena Lasconi.
Decizia CCR și implicațiile
Curtea Constituțională a României a anulat în unanimitate procesul electoral din 2024 pe 6 decembrie, invocând nereguli majore care au afectat integritatea votului. CCR a precizat că președintele Klaus Iohannis își continuă mandatul până la depunerea jurământului de către un nou președinte.
În hotărârea sa, CCR a invocat articolul constituțional care subliniază obligația de a veghea la respectarea procedurii electorale și a evidențiat problemele privind finanțarea netransparentă și utilizarea tehnologiilor digitale în campanie.
”Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, sublinia CCR, potrivit News.ro.
Georgescu solicită ca CEDO să judece cauza în regim de urgenţă. Acesta cere: suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor, până la soluţionarea cauzei şi obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, şi să organizeze turul doi al alegerilor prezidenţiale între el şi Lasconi.