Guvernul MAFIEI – Un bugetar de lux șeful Corpului de Control al premierului: Numele lui Adrian Nicușor Nica apare, într-un lanț de intervenții la nivel înalt în ANAF, pentru scoaterea de pe piață a unei firme concurente cu a uneia deținute de unul fost general SRI

Adrian Nicușor Nica este noul șef al Corpului de control al prim-ministrului. Nica a fost șef în ANAF și Hidroelectrica, dar și membru în Consiliul de Administrație al mai multor companii de stat. Numirea sa vine după ce fostul șef al Corpului de control și-a dat demisia. Noul șef al Corpului de control al Guvernului nu are un CV oficial, deși a trecut prin nenumărate funcții importante – mai ales în Agentia Națională de Administrare Fiscală (ANAF), transmite Europa Liberă.

Europa Liberă a refăcut o parte a traseului său profesional, pe baza declarațiilor de avere și interese depuse de-a lungul anilor.

După perioada 2008-2014, în care a fost director al Direcției Mari Contribuabili din ANAF, director al Inspecției Fiscale sau șef al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor și membru în consiliile de administrație de la mai multe companii de stat, Adrian Nicușor Nica a dispărut din liga jucătorilor mari.

Din decembrie 2014 și până joi, 11 ianuarie 2024, a fost managerul departamentului de control al uneia dintre cele mai de succes companii de stat, Hidroelectrica.

Noua sa funcție, de șef al Corpului de control al premierului, este cea mai influentă de până acum.

Această structură, aflată în subordinea premierului, poate verifica aproape orice instituție publică din țară, iar rapoartele sale pot duce la demiteri sau sesizarea organelor penale. 

Membru în Consiliile de Administrație de la șapte companii de stat, în același timp

Prima declarație depusă de Adrian Nicușor Nica, doar de interese, este din 2008. Atunci era director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF.

Abia din 2013 începe să depună anual declarații de avere și interese, conform cu funcțiile ocupate:

  • 2013 – director general inspecție fiscală ANAF;
    • membru în Consiliul de Administrație (CA) la Loteria Română, Transelectrica;
  • 2014 – director general inspecție fiscală ANAF;
    • aprilie – detașat șef Corpul de Control Ministerul Transporturilor;
    • decembrie – șef de serviciu Hidroelectrica;
    • membru în CA la CFR Marfă, CFR SA, CFR Călători, Romatsa, Metrorex, Compania Aeroporturi;
  • 2015 – aprilie – manager departamentul control Hidroelectrica;
    • membru în CA la CFR Marfă, CFR SA, CFR Călători, Romatsa, Metrorex;
  • 2016 – 2023 – șef departament control Hidroelectrica.;

Soția lui, Georgeta Nica, este auditor la Curtea de Conturi.

Cei doi au în proprietate două terenuri intravilane la Domnești, județul Ilfov – cumpărate în 2006 și 2008 – două apartamente în București, unul primit donație și unul cumpărat în 2003, un autoturism Mercedes.

În declarație apare un împrumut de 91.000 de euro, acordat unuia anume Nica Aurel Cristian. Împrumutul se rostogolește din 2013, când ajunsese la 127.000 de euro.

Anul trecut, soții Nica aveau datorii la bănci de 427.000 de lei și 105.000 euro. Adrian Nicușor Nica a câștigat în 2023 de la Hidroelectrica aproape 300.000 de lei, iar soția – 131.000 de lei de la Curtea de Conturi.

Plecare precipitată din ANAF

În decembrie 2014, atunci când Nica a plecat de la Fisc la Hidroelectrica, s-a mai întâmplat ceva.

Jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe pagina personală de internet un facsimil al unei ordonanțe de disjungere din dosarul penal al fostei șefe a crimei organizate (DIICOT), Alina Bica.

În ordonanța procurorilor se face referire, la un moment dat, la numele lui Adrian Nicușor Nica, într-un lanț de intervenții la nivel înalt în ANAF, pentru scoaterea de pe piață a unei firme concurente cu a uneia deținute de unul fost general SRI.

Adrian Nicușor Nica neagă orice legătură între informațiile publicate acum zece ani de Robert Turcescu și plecarea sa din ANAF.

„A fost o reorganizare a ANAF-ului în acel moment și am decis că e mai bine să plec”, spune Adrian Nica pentru Europa Liberă.

Mai mult, el neagă că ar fi fost vreodată obiectul vreunei anchete a instituțiilor statului și că nici nu a fost audiat vreodată în alte dosare.