Guvernul Ciucă îi fură pe români ca ultimul șarlatan prin facturi uriașe

Guvernul se face că lucrează pentru ca românii să poată suporta povara facturilor uriașe care le vin pentru consumul de energie electrică, dând ordonanțe peste ordonanțe care mai mult fac rău celor pe care, chipurile, vrea să-i ajute.

Bunăoară, după ce a dat în septembrie Ordonanța de urgență nr. 119 pentru modificarea OUG 27/2022, furnizorii de energie electrică i-au anunțat pe români că vor primi cu întârziere facturile, deoarece le ia timp să modifice softurile de calcul.

Rezultatul va fi că vom primi mai multe facturi deodată, pe care doar Dumnezeu știe câți dintre noi își vor permite să le plătească.

Reaua intenție a Guvernului este demonstrată și de faptul că OUG 119 a intrat în vigoare în aceeași zi în care a fost publicată în Monitorul Oficial, 1 septembrie 2022, nelăsând un timp rezonabil pentru implementarea noilor programe de calcul.

Ceea ce face Guvernul Ciucă este o șarlatanie de doi bani, deoarece știe că SINGURA SOLUȚIE ca românii să plătească PREȚUL CORECT pentru curentul electric consumat este montarea de CONTOARE INTELIGENTE, cu autocitire.

Dacă ai contor inteligent, consumul tău de energie electrică este citit automat și securizat. Așa că furnizorul tău îți va factura consumul real și nu unul estimat.

Dacă ar exista voință politică, toți românii ar avea contoare cu autocitire în două-trei luni.

Dovada că autoritățile cunosc SOLUȚIA, ba au început s-o implementeze din 2013, însă au abandonat-o în 2019 pentru că „băieții deștepți” din energie nu i-ar mai putut fura pe români, am prezentat-o în articolul Guvernul PSD-ALDE a acționat, cu mâna șefului ANRE Dumitru Chiriță, pentru ca românii să fie furați cu facturile de energie electrică.

Hoția merge mai departe: Bege de la ANRE recomandă plata în avans!
Începând cu 1 septembrie 2022 devine aplicabilă plafonarea prețului final al energiei electrice facturat consumatorilor finali. Conform prevederilor OUG 119/2022, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este plafonat la maximum 1 RON/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii.

Însă, raportarea la media de consum de anul trecut pentru încadrarea în plafoane de preț pentru consumul curent este HALUCINANTĂ .

Ce legătură poate fi când plătesc la magazin între, de exemplu, câte kilograme de carne am cumpărat anul trecut și câte cumpăr anul ăsta?

În font, curentul electric este o marfă, ca și carnea!

„Furnizorii de gaze și electicitate vor emite cu întârziere facturile pentru consumul din luna septembrie, pentru că nu au avut timpul necesar ca să-și adapteze softurile după modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie”, a anunțat Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), citată de Agerpres.

„Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările”, a declarat marți, 4 octombrie, Dana Dărăban, precizând că activitatea de furnizare a energiei nu va fi întreruptă.

O altă problemă ridicată în privința regularizărilor este că, în ciuda indexului trimis, furnizorii ar emite facturile în baza propriilor lor estimări, prin urmare facturile cresc artificial.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a susținut că în acest caz se încalcă regulamentul de furnizare și că „vor fi controale pe fiecare sesizare în parte și vom aplica amenzi”.

Însă, a adăugat că cei care își permit și vor să reducă povara de peste două-trei-patru luni, când vor veni facturile, pot „să facă niște plăți online în avans, în funcție de istoricul de plăți, cât au plătit în ultimele două-trei luni”.

De asemenea, vicepreședintele ANRE a precizat că „în niciun caz” consumatorii nu pot fi învinuiți când vine vorba de trimiterea indexului, deoarece nu este o obligație, ci un drept pe care îl au: „Unii își exercită acest drept, alții nu”.

„Obligația de citire a contorului este a distribuitorilor și legea spune că cel puțin odată la trei luni contorul trebuie citit. În momentul în care distribuitorul citește controlul și transmite furnizorului, acesta trebuie să factureze în baza contorului citit”, s-a scăpat Bege.

Gura păcătosului adevăr grăiește!

Însă fuge și el, ca Dracu de tămâie, de singura soluție: Contorul inteligent!

Energie avem, dar pentru români trebuie să fie scumpă

Consumul final de energie electrică a totalizat, în primele opt luni ale acestui an, peste 35,151 miliarde kWh, fiind cu 5,3% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce în economie s-a diminuat cu 4,5%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat dat publicității vineri.

Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 3,8%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,7%. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,506 miliarde kWh, în scădere cu 224,7 milioane kWh.

Exportul de energie electrică a fost de 4,391 miliarde kWh, în creştere cu 84,4 milioane kWh.