Guvernul Ciolacu pune jugul pe români. Măsurile de austeritate, în vigoare de la 1 noiembrie 2023
Legea austerității a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și se va aplica de la 1 noiembrie 2023. Actul normativ vine în contextul incapacității autorităților de a gestiona banii publici, iar gaura din bugetul de stat, în valoare de 20 de miliarde de euro, trebuie acum suportată de populație.
Printre măsurile drastice impuse de autorități se află eliminarea facilităților pentru angajații din construcții şi agricultură, aceștia din urmă oricum grav afectați de importurile masive de cereale din Ucraina, în condițiile în care țările vacine le-au interzis.
Totodată, angajații din IT cu un salariu brut mai mare de 10.000 de lei lunar vor plăti impozit.
TVA pentru concerte şi festivaluri creşte de la 5% la 9%.
Legea mai prevede că autoritățile publice nu pot finanța evenimente comunitare, respectiv festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice. Instituțiile publice nu mai pot cumpăra mobilier și nici materiale pentru întreținere. Nu pot face reparații curente, nu pot cumpăra cărți sau servicii de consultanță.
Primăriile nu mai au voie să plătească lucrări și servicii de interes public local.
Guvernul ia de la bugetul de stat inclusiv sumele destinate burselor cuvenite elevilor rămase neutilizate.
Guvernul va adopta și alte măsuri de austeritate în perioada următoare.
Măsuri aplicate de la 1 ianuarie 2023
De la începutul anului viitor, CASS se va aplica și la tichetele de masă și voucherele de vacanță, iar TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii.
Se va aplica un impozit de 0,3% pentru proprietățile care depășesc 500.0000 de euro și pentru mașinile de peste 75.000 de euro.
Se introduce taxa de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.
Cine sunt favoriții
Primarii și președinții de consilii județene sunt favorizați. Cheltuielile din venituri nu vor mai fi limitate la 2,5% pentru târguri, petreceri câmpenesti sau activităţi sportive.
Nu vor mai fi tăiate toate posturile neocupate din primării şi Consilii Judeţene, acestea fiind doar reduse cu 10%.
Legea a fost promulgată
Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 26 octombrie 2023, decretul de promulgare a Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Actul normativ a primit acceptul Curții Constituționale.
„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigențele Constituției şi a jurisprudenței CCR”, a declaratpreședintele Curții Constituționale, Marian Enache.
Noile măsuri fiscale împovărează și mai mult populația, și așa afectată de criza economică și creșterea prețurilor la energie, iar Guvernul nu a reușit să limiteze cheltuielile statului care au dus la gaura din buget.