Guvernul a modificat programul de vot în diaspora: Urnele se închid la ora 21, ora României!
Guvernul a modificat programul secțiilor de votare din diaspora pentru alegerile prezidențiale din luna mai 2025.
Secțiile vor fi deschise de vineri, de la ora 7.00 (nu 12 ca până acum), iar votul se va finaliza duminică, la ora 21, ora României!
Până acum se ţinea cont de ora locală, iar asta însemna că ultimele secţii de vot de pe coasta de vest a Americii se închideau luni dimineaţa, la ora 7 (ora României). Practic, românii din străinătate puteau vedea rezultatele exit-poll din ţară şi asta le influenţa votul, ceea ce AEP nu mai vrea să se întâmple.
Guvernul a aprobat, joi, ca data alegerilor prezidențiale (turul I) să fie în 4 mai, turul doi pe 18 mai, urmând ca perioada electorală să înceapă în 18 februarie.
Iată explicaţiile pe larg de la Guvern, în declaraţiile purtătorului de cuvânt Mihai Constantin, citat de Mediafax:
„Până acum votul, dacă ne aducem bine aminte, începe la ora 12, ora locală, în secțiile de votare din străinătate.
Începând cu vineri, votul va începe la ora 7 dimineața locală, se va încheia la ora 21 locală, sâmbătă de la 7 dimineața locală la ora 21 locală.
Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare – votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora 7, ora locală, dar se încheie fie la ora 21, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum s-a întâmplat și până acum, la ora 21, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte furturi orare, votul se va închide la ora 21, ora României.
Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secție de votare, duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21.
Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente, „tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influențarea votului, atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secțiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”.
Prin excepție, programul poate fi prelungit cu maximum trei ore.
„Există din nou o prevedere valabilă și în țară, și în străinătate, la ora 21, când se închid urnele, este destul de probabil și clar posibil ca în secția de votare să existe oameni care doresc în continuare să voteze, dar și în afara secției de votare să existe cozi.
S-au întâmplat, e posibil să se întâmple și acum.
Ei bine, legal există posibilitatea ca votul în acele secții de votare să fie prelungit, cu trei ore cel mult, până la miezul nopţii, în România, adică pentru ca cei care se află în perimetrul secțiilor de votare să-și poată exercita acest drept”, a adăugat Constantin.
El a mai spus că sunt stabilite termene și măsuri logistice privind înregistrarea alegătorilor cu domiciliul sau reședința în străinătate, menționând că în acest caz lucrurile se desfășoară ca și până acum.
„Începând de săptămâna viitoare, după ce intră în vigoare ordonanța de urgență adoptată astăzi, cetățenii români din străinătate își pot declara la serviciile consulare române intenția de a vota prin corespondență”, a explicat Constantin.
Amintim că, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie (cel anulat), situaţia competitorilor în diaspora a fost:
- Călin Georgescu – 43,35%
- Elena Lasconi – 26,82%
- George Simion – 12,07%
- Mircea Geoană – 4,88%
- Nicolae Ciucă – 4,63%
Premierul Marcel Ciolacu nu s-a clasat nici măcar în top 5, fiind votat de mai puţin de 3% dintre românii din străinătate.