Grupa sanguină și factorul RH ar putea fi înscrise pe cărțile de identitate. Proiectul de lege inițiat de senatorul Gheorghe-Adrian Cătană (AUR) a trecut de Senat

Grupa sanguină și factorul RH ar putea fi înscrise pe cărțile de identitate ale românilor, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul Gheorghe-Adrian Cătană (AUR). Măsura este necesară întrucât aceste informații le-ar permite cadrelor medicale să intervină rapid și să le salveze viața victimelor accidentelor rutiere, care ajung în stare gravă în unităţile de primiri urgenţă.

România se află pe primul loc în Europa la accidente rutiere – doar în anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane şi rănirea uşoară a altor 2.235 de oameni.

În prezent, conform legii, pe cărțile de identitate sunt înscrise numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, domiciliul, codul numeric personal etc. În plus, pe lângă acesta ar putea apărea grupa sanguină și factorul Rh.

Proiectul legislativ inițiat de senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe actele de identitate.

„Având în vedere statisticile menționate cu privire la numărul de pacienţi, care ajung anual în stare gravă în unităţile de primiri urgenţă, în vederea intervenirii rapide, apreciem că este esenţială cunoaşterea grupei sanguine şi a factorului Rh, întrucât în marea majoritate a cazurilor este necesară terapia transfuzională pentru salvarea vieţii pacientului.

Cunoaşterea de către personalul medical a grupei sanguine şi a factorului Rh este esenţială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere ci şi în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduşi la unităţile de primiri urgenţe în stare de inconştienţă/imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparţinători”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat cu 82 de voturi „pentru” și a fost transmisă la Camera Deputaților, care este for decizional, spre dezbatere.