Gianina Șerban (AUR): Tinerii din România devin din în ce mai des victimele consumului de substanțe interzise fără ca autoritățile să facă ceva în acest sens
Numărul tinerilor care consumă substanțe interzise este în creștere, iar, potrivit Agenției Naționale Antidrog, vârsta medie la care poate debuta consumul de droguri, în special canabis și combinații de droguri sintetice, a scăzut în prezent la 13 ani. Statisticele oficiale arată că peste 16% dintre tineri au consumat măcar o dată droguri sau consumă ocazional.
În ciuda faptului că oficial în România sunt 1,2 milioane de consumatori ocazionali sau dependenți de astfel de substanțe, nicio instituție a statului român nu a întreprins nimic pentru a a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor.
Deputata AUR Gianina Șerban consideră că este imperios ca autoritățile să acorde o atenție deosebită acestei probleme.
„Tinerii din România devin din în ce mai des victimele consumului de substanțe interzise fără ca autoritățile să facă ceva în acest sens. Agenția Națională Antidrog este o instituție ce se află în subordinea ministerului pe care îl coordonați și care ar trebui să vină tot mai des cu campanii de conștientizare a pericolului la care tinerii se expun și de prevenire a consumului de droguri și substanțe interzise.
Ar trebui acordată o deosebită atenție dependenților de droguri și substanțe interzise întrucât neaplicarea la timp a unor măsuri, poate duce la pierderea vieții acestora și la atragerea de noi consumatori în același timp”, a precizat deputata.
În acest context, Gianina Șerban a adresat Ministerului Afacerilor Interne o solicitare prin care cere informații despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea prevenirii și consumului de droguri în rândul tinerilor:
- Câte campanii de informare și prevenire antidrog au fost efectuate în ultimii trei ani si ce buget a fost alocat?
- Care a fost grupul țintă al acțiunilor din ultimii trei ani?
- Care au fost rezultatele acțiunilor din ultimii trei ani?
- Ce acțiuni veți întreprinde în anul 2023?