Gianina Șerban (AUR): Irigațiile sunt ignorate de actuala conducere a Ministerului Agriculturii

Agricultura din România necesită investiții masive din partea statului român pentru a se dezvolta și a face față provocărilor – spre exemplu, schimbările climatice, degradarea terenurilor. Ministerul Agriculturii (MADR) oferă prea puțin sprijin fermierilor români, afirmă deputata AUR Gianina Șerban, deși aceștia au nevoie de fonduri pentru a implementa sistemele de irigații. În ultimii 20 de ani, statul nu a făcut decât să cârpească această infrastructură, nicidecum să o modernizeze.

Infrastructura pentru irigații este un subiect ignorat de către MADR – dacă în perioada comunismului, sistemul de irigare acoperea peste 3 milioane de hectare de teren agricol, în prezent, acoperă cel mult un milion de hectare de teren agricol. Ori, în aceste condiții, cu greu poți obține o producție peste medie.

Deși există o instituție care monitorizează starea sistemelor de irigare – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (A.N.I.F.), MADR de-abia a alocat anul trecut  1,5 miliarde euro pentru a crește suprafața irigată de la 1.800.679 ha la 2.616.859 ha, prin Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI). Ulterior, despre rezultatele acestui program nu s-a mai discutat deloc.

Ministrul Petre Daea a declarat recent că „sistemul de irigații este într-o continuă refacere și avem lucrări la nivelul întregii țări în desfășurare, tocmai pentru a pune la punct acest sector fără de care nu se va mai putea face performanță în viitor, ținând seama de schimbările climatice care își fac din ce în ce mai mult simțită prezența în România”. Deloc surprinzător, tot Petre Daea se afla la cârma MADR când a început distrugerea masivă a sistemelor de irigații în 2000.

Deputata AUR Gianina Șerban subliniază că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu sprijinul A.N.I.F., trebuie să se asigure că agricultura se practică la cele mai înalte standarde de calitate, prin intermediul sistemelor de irigații și a bunelor practici. Sănătatea populației este primordială!

Aceasta a solicitat MADR să transmită o situație actualizată privind infrastructura de irigare, care să cuprindă date – răspuns la următoarele întrebări:

1. Câte hectare sunt acoperite de sistemele de irigații, în prezent, în România?

2. Câte hectare au fost acoperite cu sisteme de irigații în ultimele 12 luni? Aș dori ca răspunsul să fie defalcat pe județe.

3. Câte hectare vor fi acoperite cu sisteme de irigații până la sfârșitul anului? Aș dori ca răspunsul să fie defalcat pe județe.

4. Ce alte lucrări de îmbunătățiri funciare vor fi executate până la sfârșitul anului?