Gest fără precedent: o comisie de votare din Botoșani recunoaște public că a inversat scorul votului dintr-un sat! ”Stimați locuitori, ne cerem scuze”
În satul Buimăceni, comuna Albești, pe procesul verbal de la alegerle locale a apărut scorul candidaților PNL 184 – PSD 165. De fapt, spune comisia, rezultatul corect a fost invers. HotNews a discutat cu șefa comisiei, cea care a întocmit scrisoarea de scuze, dar și cu șeful BEJ Botoșani, care spune că ”nu am fost informați de așa ceva” și atrage atenția că ”singurul document oficial e procesul verbal”.
Comuna Albești se află la 40 kilometri est de orașul Botoșani. Are aproximativ 6.000 de locuitori și șase sate componente. Printre ele se găsește satul Buimăceni, unde a fost una dintre cele opt secții de votare ale comunei.
Procesele verbale din Albești,înregistrate în platforma Autorității Electorale Permanente, arată că în trei sate alegerile au fost câștigate de candidatul Florin Cristian Cîmpanu (PSD), iar în celelalte trei de către contracandidatul său, Petru Brăduțu Brașoveanu (PNL).
La nivelul întregii comune, cele mai multe voturi le-a adunat candidatul PSD Florin Cristian Cîmpanu: 1.460, cu 211 mai mult decât cele ale candidatului liberal.
”Pe fondul căldurii excesive și a oboselii, am greșit notarea rezultatelor”
În satul Buimăceni, pe siteul AEP rezultatul din procesul verbal este Brașoveanu (PNL) 184 – Cîmpanu (PSD) 165.
Dar, într-un document în posesia căruia Hotnews a intrat, comisia electorală din Buimăceni se adresează concetățenilor și spune că au notat voturile invers.
”Ne cerem scuze deoarece pe fondul căldurii excesive și a oboselii, am greșit notarea rezultatelor în procesul verbal privind consemnarea votării pentru primar din data de 9 iunie 2024, prin trecerea inversă a numărului de voturi în dreptul candidaților”.
Ei spun că în procesul verbal au trecut câștigător pe Brașoveanu din partea PNL, cu un număr de 165 de voturi, ”ceea ce nu este corect”.
”Câștigător pe satul Buimăceni fiind Cîmpanu Florin-Cristian din partea PSD cu un nr. de 184 de voturi”, mai spune documentul, semnat de cei 8 membri ai comisiei electorale.
Președintele BEJ, judecătorul Lungu: ”Nu am fost informați, singurul document oficial e procesul verbal”
Pe siteul oficial al AEP, în continuare procesul verbal este cel de care membrii secției de votare din Buimăceni s-au dezis. Președintele Biroului Electoral de Circumscripție Județeană, judecătorul Lucian Lungu a spus, într-o discuție cu Hotnews, că ”Nu am fost informați despre situația pe care o descrieți, la Buimăceni. Exista calea de a modifica procesul verbal, dar n-au apelat la ea”.”Singurul document oficial opozabil tuturor este procesul verbal oficial”, a mai spus președintele BEJ Botoșani, Lucian Lungu.
Ce spune Carmen Neculescu, șefa secției: ”Am comis eroarea în momentul în care am transcris numărul de voturi, de pe ciornă pe procesul verbal”
HotNews a discutat cu șefa secției de votare din Buimăceni, Carmen Neculescu, cea care a postat și ea scuzele pe Facebook.
Ea a confirmat autenticitatea documentului și a spus că scrisul îi aparține, ”apoi am fost acasă la oameni, la colegii mei să semneze”.
Șefa secției susține că ”am comis eroarea în momentul în care am transcris numărul de voturi, de pe ciornă pe procesul verbal”.
Carmen Neculescu este profesor de agricultură. Ea susține că ”domnul candidat Cîmpanu este cel care ne-a cerut să facem această scrisoare ca să spunem oamenilor că am greșit”.
Întrebată de HotNews cum au rectificat eroarea, de vreme ce ea a rămas pe siteul AEP, a spus că ”am făcut-o la Biroul Electoral Județean”. ”Ați fost acolo?”. ”Da, dar doar cu procesele verbale de la europarlamentare”. ”Și cele de la locale?”. ”Acelea au rămas la Albești, la comună”. Carmen Neculescu a susținut că nu-și amintește cum s-a rectificat eroarea.
”Ne-a prins dimineața”
”Am făcut această greșeală la 7 dimineața”, a mai spus șefa secției din Buimăceni, Carmen Neculescu. Asta pentru că, a povestit ea, ”ne-a prins dimineața că tabletistul avea niște probleme, nu știu exact, nu se încărcau procesele verbale”. Acesta a fost, a spus șefa secției, fundalul pe care ea a greșit.
În totalul scrutinului local, cele 19 voturi diferență din satul Buimăceni nu au schimbat rezultatul alegerilor pe comuna-mamă Albești. Cristian Cîmpanu (PSD) a câștigat cu o diferență de 211 voturi și socotind cele 19 voturi la contracandidatul său.
Contactat și el de Hotnews, primarul de Albești încă funcție, Mihai Amarandei a confirmat că știe despre greșeală și că ”era și treaba celor de la Biroul Electoral să vadă, că ar fi putut să o repare simplu”.
Câștigătorul alegerilor, Cristian Cîmpanu, este fratele șefului APIA Botoșani
Ales primar la Albești, Cristian Cîmpanu este fost manager de proiect în cadrul grupului Elsaco, companie specializată în consultanță din domeniul serviciilor energetice, iar în prezent deține afaceri în domeniul agricol. El este fratele directorului Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Botoșani, Bogdan Cîmpanu, potrivit ziarului local Botoșăneanul.
După cîștigarea alegerilor în comuna Albești, Cristian Cîmpeanu a distribuit pe rețelele de socializare o înregistrare video în care este ovaționat de câteva zeci de localnici.„Veți găsi în primărie OMUL Cristian Cîmpanu, apoi primarul Cristian Cîmpanu, pentru că eu am ales să fiu OM într-o lume în care puteam fi orice altceva!”, a scris acesta pe Facebook, mulțumindu-le celor care i-au acordat votul.