Germania anunță că nu mai are nevoie de gaz rusesc
În Germania, ministrul federal al economiei, Robert Habeck, afirmă că ţara sa ar putea face fața unui boicot al gazelor rusești încă din iarna viitoare. Dacă la începutul anului aveam instalații de depozitare completă, dacă două din cele patru tancuri plătitoare de gaze lichefiate, LNG, pe care le-am închiriat, sunt deja conectate la rețea și dacă economisim energie, putem trece într-o oarecare măsură peste iarnă în cazul unei întreruperi a livrărilor de gaz rusesc, a declarat oficialul federal.
Într-un interviu acordat publicației WirtschaftsWoche, ministrul economiei, Robert Habeck, și-a reluat pledoaria pentru economisirea energiei. „Reducerea consumului este un aspect esențial. Bine ar fi să economisim 10% în următorii doi ani în industrie și în gospodăriile private. Ele sunt procentele decisive pentru a nu intra într-o situație de urgență”, a spus Habeck.
El a explicat că două dintre cele patru nave de gaz natural lichefiat comandate pentru Germania înlocuiesc deja aproape un sfert din importurile de gaze naturale rusești. Politicianul ecologist a avertizat totuși asupra riscurilor economice ale unei eventuale sistări a gazelor. Prețurile ar crește enorm, iar instalațiile de depozitare ar fi goale la sfârșitul iernii.
Germania este puternic dependentă de gazul rusesc, iar apelurile pentru un embargou asupra gazelor sunt, prin urmare, controversate. Potrivit ministrului economiei, dependența republicii federale de gazul rusesc a scăzut de la 55% la aproximativ 35% de la începutul războiului şi este posibilă o reducere treptată la 10% a consumului de gaz până în vara anului 2024. Joi, Habeck a anunțat că Germania dorește să aprofundeze parteneriatul energetic cu Canada. Un punct cheie este furnizarea de gaz natural lichefiat, a spus ministrul, la o conferință de presă comună cu omologul canadian.
Habeck a lăsat să se înțeleagă că există însă divergențe în ceea ce privește ratificarea germană a acordului comercial CETA, între Europa și Canada. Din perspectiva guvernului german, există unele puncte care necesită clarificare, a precizat el. Vorbind joi în Bundestag despre efectele sancțiunilor impuse de Rusia asupra fostelor filiale Gazprom din străinătate, Habeck a spus că ele sunt controlabile. Cantitatea de 10 milioane de metri cubi de gaz care nu mai sunt acum livrate zilnic de Rusia poate fi compensată, iar companiile sunt în curs de procurare a gazului din alte surse. Prețul angro a crescut cu 14%, neplăcut, dar în concordanță cu fluctuaţiile normale de la începutul războiului, a spus Habeck.
El a dat asigurări că Germania este pregătită atât pentru această situație, cât și „pentru altele imaginabile”. Să mai spunem că în urmă cu puțin timp, Parlamentul a aprobat modificarea legii siguranței energetice, care prevede acum posibilitatea de expropriere a companiilor din infrastructura critică. Pentru a garanta securitatea aprovizionării, trebuie creată posibilitatea unei administrații fiduciare asupra companiilor de infrastructură critică şi în ultimă instanță și posibilitatea exproprierii, se arată în proiectul de lege. Un exemplu este rafinăria din Schwedt, care este operată de compania rusă Rosneft.
Până în prezent, întreprinderea, de care depind regiunile Berlin și Brandenburg, funcționează exclusiv cu petrolul rusesc şi reprezintă grosul importurilor de petrol rusesc. În timpul vizitei sale la Schwedt luni, Habeck a indicat faptul că petrolul din alte surse ar putea fi adus cu vaporul la Rostock și direcționat către rafinărie prin conducte.
Guvernul federal ar putea compensa costurile suplimentare pentru transport şi achiziții, iar, în locul Rosneft, un administrator ar putea opera rafinăria. Dacă aceste trei elemente funcționează, veţi avea siguranța locului de muncă, le-a promis Habeck celor aproximativ 1.200 de angajați. În legătură cu modificarea legii siguranței energetice, purtătorul de cuvânt al Rosneft Germania, a declarat că nu dorește să comenteze o chestiune care ține de Parlamentul german.