George Simion a prezentat Planul pentru Turism: “Vrem, prin planul Simion, ca România să fie țara turismului”
Președintele AUR, George Simion, a prezentat vineri, 30 august, în Stațiunea Olimp din județul Constanța, măsurile prin care AUR își propune să readucă la viață turismul românesc. Măsurile sunt incluse în Planul Simion, program cu care președintele AUR candidează la alegerile prezidențiale.
„De unde aveam turiști din fostele țări comuniste și din Suedia și alte state vestice, am lăsat un întreg patrimoniu pradă mucegaiului. Vrem, prin planul Simion, ca România să fie țara turismului. Putem face acest lucru. 98% din firmele de turism au capital românesc. Cu toate acestea avem numai 2 milioane de turiști anual, turiști străini, pe când românii anul trecut au plecat 3,5 milioane în străinătate pentru turism, din care un milion numai în Turcia. Asta este imaginea actuală a sectorului românesc”, a declarat George Simion, în cadrul evenimentului de prezentare al Planului Simion pentru turism.
Președintele AUR susține că o componentă importantă pentru revitalizarea turismului românesc este infrastructura.
„Marea majoritate a turiștilor astăzi vin, cum am venit mai toți de aici, pe cale rutieră. De aceea, autostrada A2 trebuie legată urgent și trebuie urgentată legarea sudului litoralului de autostrada A2 și continuarea autostrăzii. De aceea, toate lucrările de infrastructură rutieră trebuie finalizate, pentru că altfel vorbim degeaba de turism dacă nu avem infrastructură. Ce trebuie făcut în plus? Pentru că nu o să avem, indiferent câte șosele vom avea, nu o să avem loc cu toții pe șosea. De aceea trebuie să găsim și alte căi de a ajunge la destinație. Aeroportul Tuzla trebuie dezvoltat”, a subliniat George Simion.
O altă măsură care se regăsește în Planul Simion este stimularea turiștilor prin acordarea de prime de incoming de 10 euro pentru cei care rămân într-o unitate hotelieră mai mult de trei zile.
„Românii preferă să nu stea în România, din cauza mai multor motive. Avem satul românesc, Marea Neagră, Delta și Munții Carpați, dar nu avem un plan de promovare. Fără un plan nu vom putea reuși să creștem. O altă problemă este urbanismul. Când românii se duc în Spania se duc cu un motiv. În stațiuni s-a construit haotic, fără să existe un plan în acest sens. Avem nevoie ca statul să intervină și să creeze mijloacele pentru a crea această infrastructură de turism”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, în cadrul evenimentului organizat la Olimp.
Despre problemele din turismul românesc a vorbit și Mohammad Murad, om de afaceri, propunerea AUR pentru portofoliul de Viceprim-ministru cu atribuții în Turism și Antreprenoriat.
„România are nevoie astăzi mai mult ca niciodată de un președinte dedicat, un președinte implicat, un președinte care are curaj să spună nu când e vorba de interesele României. Da, domnul președinte Simion este o persoană care poate să asume orice lucru. Este un tânăr atipic, ambițios. Sunt foarte atent, știu ce înseamnă turismul, sunt un medic care am venit și am făcut radiografia turismului românesc. Făcând această radiografie a turismului românesc în prezent am observat următoarele: 500 de mii de oameni lucrează, activează în turism și în anexele lui; venituri numai la nivel de PIB 5,5 miliarde.
Cel mai trist aspect: la noi vin 2 milioane de vizitatori, dar pleacă aproximativ 4 milioane de români. N-avem nici o cursă Tarom din Cluj, Oradea, Suceava, Iași, Sibiu. An de an m-am rugat de cei de la guvernare, am zis că plătesc eu jumătate din cheltuieli, aduceți români pe litoral. Dar eu am vorbit și ei, din păcate, niciodată n-au avut ureche să audă – PNL, PSD, PD, toți la rând. Vi se pare normal să avem două curse pe zi spre Antalya din Cluj și n-avem o cursă din Cluj spre Constanța pe săptămână? Ce e gândirea asta?
România are ce oferi. Avem foarte multe. Eu consider că România, întreaga Românie, trebuie să devină o stațiune turistică. Peste tot unde privim dăm de lucruri frumoase în România. Dar, din păcate, când e vorba de a face un lucru bun nu suntem în stare”, a declarat Mohammad Murad.
Președintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan, critică atitudinea statului față de antreprenori.
„Patronatele românești nu mai există, pentru că legislatia este foarte veche, iar când s-a modificat au fost desființate patronatele românești. Capitalul autohton nu mai are niciun cuvânt de spus, confederația reprezintă intereselor străine”, a spus acesta.
Dragoș Răducan a subliniat că nu se poate conduce o afacere când nu știi ce se întâmplă în două luni. Acesta a amintit faptul că se vehiculează mărirea TVA, creșterea impozitării și în turism. Mai mult, liderul federației a spus că trebuie să aducem turiști străini în țară și e ușor, trebuie doar să se vrea.
Teo Puflene, antreprenor în sectorul turismului, a declarat că el consideră că noi, românii, nu suntem deloc promovați pe plan internațional, de aceea străinii nu ne vizitează. Potrivit acestuia, locația pe care o deține primește anual 30.000 de turiști, străini fiind doar 3 – 4%.