Geoană, noi critici pentru politicieni: Când se exprimă în limba romană, ai senzația uneori că îți vorbește corigentul clasei
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut, în cadrul unei dezbateri de Ziua Europei, că lipirea scrutinului pentru Parlamentul European de alegerile locale a dus la dimininuarea dezbaterii europene și a criticat clasa politică actuală.
„Pentru că simpla integrare europeană și euroatlantică nu sunt suficiente pentru ca România să-și atingă întregul potențial al oamenilor, al geografiei și al resurselor sale. Pentru asta nu poate funcționa doar efectul de tracțiune, difuzia de idei enorme de bani și tehnologie din Vest, care sunt și rămân importante. Proiectul european este definitoriu pentru România, dar nu poate fi un substitut pentru proiectul național, o continuare logică a ceea ce au visat, imaginat și pentru care s-au sacrificat înaintașii noștri, dar și noi, noi toți, generațiile noastre, care am reușit să asigurăm revenirea României în matca noastră occidental acum două decenii”, a spus secretarul adjunct al NATO în cadrul unui discurs la Alba Iulia, de Ziua Europei.
Mircea Geoană a pledat pentru respectarea intereselor țării și a subliniat că „a fi un adevărat patriot român nu este în contradicție cu ideea de a fi un bun European”.
Dezvoltarea României
Secretarul general adjunct al NATO susține că România a evoluat față de acum două, trei decenii, însă consideră că ar fi putut fi mai departe.
„Comparând-o însă cu ritmul de dezvoltare și nivelul de civilizație din Europa dezvoltată vedem cu amărăciune că am rămas de prea multe ori în urmă, uneori la o palidă concurență cu vecinii noștri bulgari. Deși am recuperat distanța față de media europeană datorită avansului marilor orașe, regiuni întregi din România continuă să se numere printre cele mai sărace din Europa, nereușind să țină pasul nici măcar cu economiile și societățile fostelor state comuniste, cu care suntem colegi și prieteni, dar cu care suntem și în competiție”, a mai spus Mircea Geoană, susținând că „în ultimii 10- 15 ani, liderii politici ai României s-au înverșunat să refuze șanse corecte de dezvoltare județelor și orașelor mici, și mediului rural”, iar astfel, „prin indiferență sau incompetență, au lăsat legea darwinismului economic și social să domnească neîngrădit”.
Critici pentru clasa politică actuală
Mircea Geoană a criticat clasa politică actuală, afirmând că „țara a fost și e condusă de o generație politică tot mai incompetentă și golită de sentimentul iubirii adevărate de țară”.
„Vedem de ani buni cum prea mulți politicieni se zbat între lăcomie și neputință. Sunt mulți politicieni care nu știu economie, nu știu legislație, nu au practic nicio calificare dovedită și totuși conduc guverne, ministere, agenții și companii de stat. Politicieni care nu au învățat aproape nimic în viața lor, nu au cunoștințe elementare și, cu toate astea, ajung în posturi de care depinde soarta a milioane de români. A ajuns aproape de neimaginat ca un ministru sau un prim-ministru al României să poată vorbi o limbă străină. Asta într-o perioadă în care, dacă un lider nu vorbește măcar limba engleză, își condamnă națiunea la izolare. Iar atunci când acești lideri se exprimă în limba română, ai senzația uneori că îți vorbește corigentul clasei”, a mai spus Mircea Geoană, care consideră că acesta este motivul pentru care suntem ultimii în majoritatea clasamentelor europene.
„Criza de idei economice și deturnarea banilor de la buget către destinații politice duce la o altă mare suferință românească: exodul în masă al românilor din propria lor țară”, a mai spus adjunctul NATO, care a pledat pentru o reformă administrativ-teritorială.
Importanța alegerilor europarlametare
Mircea Geoana s-a declarat nemulțumit de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
„Vreau să fiu clar și direct. A continua, și după alegerile din această toamnă, cu actualul sistem politic și a încerca încă un ciclu politic, încă cinci sau zece ani de zile să perpetuăm acest tip de politică în interesul propriu și nu în interesul oamenilor, este un lucru pe care nu putem să ni-l permitem”, a mai afirmat liderul, arătând că este „profund dezamăgit, pentru că efectul pervers al cuplării, al comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, au făcut ca dezbaterea europeană să lipsească practic complet din dezbaterea publică. Și așa subiectul european era dezbătut oarecum marginal”.
„Este păcat, pentru că în acest moment Europa își cumpănește viitorul. (…) Peste 80% din deciziile europene se transferă în legislația națională în țările UE. Ce se întâmplă acolo ne afectează direct pe fiecare dintre noi. (…) Aceste alegeri europene sunt importante și vă îndemn să participați și să alegeți cu discernământ pe cei și pe cele care credeți că vă pot reprezenta și ne pot reprezenta cu cinste în Parlamentul European și, evident, în viitoarea Comisie Europeană”, a mai transmis liderul NATO.