Generația Z nu rămâne mult timp pe piața muncii, iar experții pun acest lucru pe seama lacunelor din sistemul educațional

Companiile concediază rapid angajații din Generația Z la doar câteva luni după ce i-au angajat, conform unui nou raport, dar în loc să dea vina pe aceștia, un expert a spus că vina ar putea fi de fapt a altcuiva.

Sondajul a dezvăluit că una din șase companii a spus că este ezitantă să angajeze proaspăt absolvenți de facultate din cauza preocupărilor legate de cât de pregătiți sunt pentru muncă, precum și de abilitățile lor de comunicare și profesionalism, potrivit Newsweek.

Șase din zece angajatori au concediat deja absolvenți de facultate angajați în 2024. Unul din șapte a spus că ar putea evita angajarea de noi absolvenți de facultate anul viitor.

Sondajul a analizat răspunsurile a aproape 1.000 de lideri de afaceri în luna august, care au dezvăluit un scepticism puternic din partea companiilor cu privire la cât de valoroși sunt angajații din Generația Z.
Stereotipul tânărului leneș

„Mulți absolvenți recenti pot avea dificultăți în a intra pe piața muncii pentru prima dată, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce sunt obișnuiți în timpul parcursului lor educațional”, a spus Huy Nguyen, Consilier Principal în Educație și Dezvoltare Profesională de la Intelligent.com, în raport.

„Ei sunt adesea nepregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, dinamicile culturale de la locul de muncă și așteptările de muncă autonomă. Deși pot avea unele cunoștințe teoretice din facultate, adesea le lipsește experiența practică din lumea reală și abilitățile interumane necesare pentru a avea succes în mediul de lucru.”

Și deoarece Generația Z are deja un stereotip de a fi leneșă sau necooperantă la locul de muncă, angajatorii ar putea fi predispuși să găsească probleme cu generația de muncitori care se adaptează la locurile de muncă cu normă întreagă pentru prima dată.

„Este ușor pentru manageri să se lase influențați de stereotipurile tipice despre Generația Z și să îi respingă complet”, a spus Nguyen. „Cu toate acestea, companiile au o responsabilitate egală de a pregăti absolvenții recenti pentru locul de muncă specific și de a le oferi cele mai bune șanse de succes.”

În ansamblu, 75% dintre companii au raportat că unele sau toate angajările lor recente de absolvenți de facultate au fost nesatisfăcătoare.

Angajatorii au menționat cel mai des lipsa de motivație în rândul angajaților recent absolvenți, în proporție de 50%, în timp ce 39% au spus că abilitățile de comunicare slabe și 46% au menționat lipsa de profesionalism fac ca acest grup să fie greu de gestionat.

Problema pornește de la sistemul educațional

Dar, conform consultantului HR Bryan Driscoll, problema nu este probabil Generația Z, ci mai degrabă sistemul educațional mai larg.

„Ca cineva care a trecut prin ani de educație, inclusiv școala de drept, pot să vă spun asta: universitățile nu pregătesc studenții pentru munca din lumea reală”, a declarat Driscoll pentru Newsweek. „Educația de astăzi pune accent pe teorie în detrimentul practicii. Sigur, învățarea mitologiei grecești este fascinantă, dar, cu excepția cazului în care o predai, cum te pregătește asta să comunici eficient într-o întâlnire corporate sau să demonstrezi profesionalism? Nu te pregătește.”

Driscoll a spus că angajatorii cer acum abilități care nu sunt prioritizate de sistemul educațional. Când absolvenții nu reușesc, companiile nu investesc nici în formare, a spus Driscoll.

„În loc să îi învețe pe noii angajați ce vor de la ei, angajatorii îi concediază pur și simplu pe muncitori pentru că nu sunt pregătiți. Este o problemă ciclică care reflectă eșecuri sistemice la mai multe niveluri”, a spus el.

Dezvoltarea mai largă între învățământul superior și forța de muncă nu va fi probabil rezolvată fără o integrare puternică și mentorat adecvat.

„Nu doar că creăm o generație de muncitori care se simt deziluzionați și subevaluați, dar stagnăm și creșterea pe termen lung a forței de muncă”, a spus Driscoll. „Generația Z este dornică de oportunități de dezvoltare, dar dacă companiile continuă să îi trateze ca pe active de unică folosință, vom ajunge la o forță de muncă care este atât suprasolicitată, cât și nepregătită.”

Soluția nu este să încetăm angajarea oamenilor proaspăt ieșiți din școală, ci să schimbăm modul în care sunt privite educația și dezvoltarea profesională, a adăugat el.

„Companiile îi dezamăgesc pe muncitori prin faptul că nu își asumă responsabilitatea pentru formare și speră că o diplomă de facultate poate substitui”, a spus Driscoll. „Nu a făcut-o niciodată și, în sistemul nostru actual, nu o va face niciodată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *