Gabriel Liiceanu arată acuzator spre Iohannis pentru lipsa de reacție în cazul plagiatului lui Sorin Cîmpeanu: „E stupefiant. Ne aruncă în brațele rușinii Europei”

Scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu declară că a fost „enorm de indignat” după ce a citit articolul din PressOne al jurnalistei Emilia Șercan care dezvăluie plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu. „E foarte grav ce se întâmplă. Într-o societate sănătoasă, într-o democrație matură, și-ar da demisia în două clipe”, spune Liiceanu.

„Problema nu este în curtea ministrului educației, nici în curtea premierului, toată povestea asta e deja în curtea președintelui României. Faptul că el poate să socotească normal să aibă doi plagiatori în Guvern, intrând în cursele electorale cu proiectul «România educată», este stupefiant”, a declarat Gabriel Liiceanu, conform Libertatea.

Scriitorul în vârstă de 80 de ani spune că nu înțelege cum este posibil ca președintele Klaus Iohannis să nu aibă nicio reacție în fața unor acuzații atât de grave. „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei? Tăcerea în acest caz este o binecuvântare. Iar la o conferință de presă, dacă o să apară, o să vă dea răspunsuri de genul: «Dar nu depinde de mine, depinde de partidele politice, depinde de minister, depinde de Parlament». O să plimbe mingea în altă direcție”.

Și săptămâna trecută, Liiceanu a criticat în termeni extrem de duri pasivitatea președintelui Klaus Iohannis.

Scriitorul consideră că dacă România ar fi fost „o societate sănătoasă, o democrație matură”, ministrul Cîmpeanu și-ar fi dat demisia de onoare de îndată: „Ar fi demisionat în două clipe, evident, spunând că până la elucidarea situației… Nu? Așa se dau demisiile într-o democrație. O acuză atât de gravă cere retragerea din funcție până când lucrurile se lămuresc, așa au făcut toți miniștrii plagiatori din Vest”.

„E foarte grav ce se întâmplă”

Gabriel Liiceanu aduce în discuție și modul în care subiectul plagiatului ministrului Cîmpeanu a fost tratat de presă. „Mai e ceva extrem de suspect, multe televiziuni n-au suflat o vorbă până acum, deci se dă senzația unei complicități a unei părți din presă cu ascunderea acestor furturi”.

Întrebat și ce părere are despre oamenii din mediul academic care au sărit în apărarea ministrului educației, Liiceanu spune că s-a ajuns la o complicitate generalizată la nivelul funcțiilor și posturilor din instituții. „Ele ar trebui să reacționeze cu o indignare cel puțin la fel de mare ca a societății civile”.

Ministrul educației și-a însușit 13 capitole scrise de colegii lui Luni dimineață, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne textul intitulat „Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și autoamnistieze plagiatul”.

Ministrul educației și-a însușit 13 capitole scrise de colegii lui Luni dimineață, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne textul intitulat „Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și autoamnistieze plagiatul”.