G-ral (r) Vasile Roman: ”Republica Moldova poate fi sprijinită de NATO, dacă o cere”

Publicăm astăzi partea a doua a interviului realizat cu generalul de brigadă (r) Vasile Roman, fost comandant al Direcției Operațiuni din cadrul Marelui Stat Major General al Armatei Române. În februarie 2016 domnia sa a trecut în rezervă, deci opiniile exprimate nu reprezintă punctul de vedere al Armatei Române.

Prima parte a interviului o puteți citi aici.

”Moldova are nevoie de voință și de o strategie pentru a beneficia de ajutorul NATO”

– Secretarul General NATO a făcut referiri la Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. NATO vrea ca Republica Moldova să-şi consolideze capacităţile ei de apărare pentru a fi capabilă să se apere. În același timp, bugetul statului moldovean este capabil să facă față doar cheltuielilor curente. Cum ar trebui să procedeze oficialii moldoveni? 

– Prezența, în declarația summit-ului, a numelor celor trei țări mi se pare extrem de benefică pentru că, în acest fel, se dovedește că ele sunt importante. Această preocupare pentru statele din proximitate vine încă din anul 2000, numai că atunci nu s-a identificat contextul pentru a le apropia mai mult. Contextul a fost mereu tulburat de interesele Rusiei și de dorința unor state vestice (în special Germania) de a nu intra într-un conflict cu aceasta.

Începând cu Summit-ul de la București (unde Georgia și Ucraina nu au fost acceptate), s-a desprins concluzia că Rusia va influența negativ drumul acestor state. NATO a învățat din lecția războiului din Georgia și Ucraina, că aceste state sunt importante pentru pacea din est și a dovedit că are interes ca aceste state să se dezvolte independent de influența Rusiei. Deși se regăsesc permanent în documentele oficiale, aceste state au înțeles că este necesar să își asigure câte un pilon de securitate independent, așa cum este și cazul Georgiei, care a semnat un acord cu SUA pe probleme de securitate și apărare.

Referindu-ne la Republica Moldova, avem certitudinea că ea este în atenția SUA și a NATO, atât prin programele politice, economice și militare, având ca exemplu faptul că acestea, în domeniul militar, în ultimii ani au presupus îmbunătățirea condițiilor de instruire, sprijin în dotare, participare la instruire în comun. De altfel, ultimul proiect SUA din Moldova a fost în anul 2015, a costat 1,6 milioane de dolari și a vizat dezvoltarea facilităților de instruire ale Armatei Republicii Moldova. (Centrul de instruire de la Bulboaca n.r.)

Aceste acțiuni ar trebuie continuate pentru că ele nu intră în conflict cu Constituția Moldovei,

 » Citește tot interviul pe Rostonline.RO