„Fug hoții!”: protest masiv în Sri Lanka, după plecarea președintelui, care și-a anunțat demisia prin telefon. Premierul cere intervenția armatei
Premierul srilankez este actualul conducător al țării și ar urma să preia președinția interimară, conform constituției, după fuga din țară a președintelui, care și-a anunțat demisia telefonic. Protestatarii cer însă plecarea tuturor oamenilor actualului regim, scriu BBC și New York Times.
Protestatarii srilankezi au intrat miercuri în clădirea premierului Ranil Wickremesinghe, după o lungă confruntare cu forțele de securitate care o păzeau, scrie BBC. Reușita asaltului a fost salutată cu urale de mulțime – un mic moment de mulțumire, în mijlocul crizei economice și financiare care a sărăcit țara asiatică și i-a împins pe oameni în stradă. Ceva mai devreme, televiziunea națională își întrerupsese emisia după ce o altă mulțime de protestatari a intrat în sediul instituției, arată Libertatea.
Confruntarea de la biroul premierului a avut loc la câteva ore după ce Wickremesinghe a declarat starea de urgență în țară și a impus restricții de circulație pentru mai multe provincii din statul insular. În semn de răspuns, mulțimea a spart porțile clădirii și a înfruntat rezistența inițială a gărzilor, care au tras cu gaze lacrimogene. Premierul a cerut și el ulterior intervenția armatei. Potrivit BBC, Wickremesinghe este în acest moment la adăpost și nu se află într-un pericol imediat. Șeful guvernului s-a ascuns de furia mulțimii încă de sâmbătă, când protestatarii nemulțumiți au intrat în reședința sa și a președintelui.
Președintele Gotabaya Rajapaksa ar fi trebuit să își anunțe demisia, azi, așa cum a promis, dar oficialul a părăsit în schimb țara, la bordul unui avion militar, găsind refugiu în Maldive. Teoretic, premierul Wickremesinghe a fost numit președinte interimar, potrivit unui lider al parlamentului sri lankez.
Însă protestatarii au anunțat că nu vor ca acesta să rămână la conducerea țării, iar situația este atât de haotică încât este neclar cine anume se află la conducerea țării, scrie The New York Times. O țară în colaps Sri Lanka a fost zguduită de demonstrații timp de luni, în timp ce președintele Rajapaksa și cabinetul său, până de curând dominat de membri ai familiei, au luat o serie de măsuri care au înrăutățit problemele țării. Mulți srilankezi acuză familia Rajapaksa, o dinastie politică dominantă în țară, pentru dezastrul economic. Criza are legătură cu pandemia care a lovit industria turismului, dar s-a înrăutățit pe măsură ce guvernul a cheltuit rezervele valutare, generând astfel o penurie de combustibil și creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente și la alte bunuri esențiale.
Analiștii au vorbit despre corupție, subminarea constantă a instituțiilor publice, centralizarea puterii executive și o cultură a impunității care multă vreme nu i-a îngrijorat pe cetățeni.
Proiectele masive de infrastructură realizate cu investiții din China au făcut din Sri Lanka un caz de manual pentru economiștii care avertizează cu privire la „capcana datoriei chinezești”, scrie France 24. Nu în ultimul rând, guvernul a interzis îngrășămintele chimice, o măsură care s-a dorit ecologică, lovind în plin sectorul agricol și provocând astfel o criză alimentară. Pe măsură ce rezervele valutare s-au prăbușit, guvernul a fost incapabil să plătească importurile de alimente – inclusiv alimentele de bază ale unei țări care era autosuficientă în ceea ce privește cultivarea orezului înainte de interzicerea îngrășămintelor. „Noi vom învinge” Constituția din Sri Lanka este clară în ceea ce privește succesiunea. În cazul în care un președinte demisionează, prim-ministrul își asumă atribuțiile cu titlu interimar.
Parlamentul votează apoi un nou președinte, pentru a încheia mandatul. Rajapaksa, care nici măcar nu a demisionat încă, mai avea doi ani de exercitat. Însă liderii politici sunt acum lipsiți de popularitate și mulți sunt asociați cu familia Rajapaksa, inclusiv premierul Wickremesinghe. Protestatarii au cerut prin urmare numirea unui nou lider politic care să nu aibă legături cu regimul. Protestatarii s-au arătat îngrijorați și de faptul că cei care ar trebui pedepsiți încearcă acum să fugă din țară. „Fug hoții”, a declarat pentru New York Times Sanjayra Perera, o bibliotecară universitară, care a venit în capitala Colombo pentru a lua parte la demonstrații. Femeia, care și-a adus și copiii la protest, a subliniat că a vrut ca familia ei să fie în capitală atunci când dinastia familiei Rajapaksa va cădea. „Aceasta este țara noastră”, a spus ea. „Noi vom învinge”, a întărit femeia.