Franţa: Greve şi proteste în cea de-a cincea zi de mobilizare socială faţă de reforma pensiilor

Franţa este din nou în grevă joi, în cea de-a cincea zi de mobilizare socială la nivel naţional. Nemulţumirea francezilor este legată de reforma pensiilor care prevede, printre altele, creşterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi majorarea perioadei de cotizare la 43 de ani. Cele mai afectate domenii de greva de joi sunt transporturile feroviare şi cele aeriene.

Marile centrale sindicale şi-au mobilizat susţinătorii din toată Franţa pentru a protesta fată de proiectul de reformă a pensiilor. Legea a ajuns în Adunarea Naţională iar dezbaterile sunt foarte tensionate. S-au depus peste 20.000 de amendamente iar grupurile parlamentare se întrec în acuzaţii pe seama acestui proiect. Nici Guvernul nu pare că ar mai vrea să facă vreo concesie. În tot acest timp, sindicatele nu vor să renunţe la proteste şi sunt decise să blocheze Franţa pe 7 martie. În plină perioadă a vacanţelor şcolare, greva de joi se anunţă cu mai puţine sectoare de activitate perturbate.

Aeroportul Orly din Paris a anunţat că 30% dintre zboruri sunt anulate. Şi aeroporturile din Marsilia, Toulouse, Nantes şi Montpellier vor fi direct afectate de grevă. Compania Air France a indicat că este în măsură să asigure 9 zboruri din 10 pentru zborurile pe distanţe scurte şi medii precum şi toate zborurile sale programate pe distanţe lungi. Pe întreg teritoriul traficul aerian va fi perturbat şi se vor înregistra întârzieri.

Circulaţia feroviară va fi şi ea afectată. Vor circula 4 din 5 trenuri de mare viteză iar pentru trenurile regionale este programat un tren din două. Regia autonomă de transport în comun din regiunea pariziană anunţă că metrourile vor circula aproape normal şi că autobuzele şi tramvaiele îşi vor respecta programul. Vor fi probleme pe unele liniile de tren din reţeaua expres regională, aşa-numitele RER.

În educaţie se anunţă foarte puţine clase închise şi asta deoarece este perioada vacanţei de iarnă în multe regiuni ale Franţei. În schimb, uniunea care reuneşte cele 7 sindicate principale ale cadrelor didactice au cerut ”închiderea completă a școlilor, colegiilor și serviciilor” pe data de 7 martie, dacă guvernul și Parlamentul ”rămân surde” la mobilizarea faţă de reforma pensiilor.

Eric Sellini, coordonatorul CGT pentru TotalEnergies a declarat pentru AFP că în rafinării se vor face ”apeluri pentru participarea la manifestaţii”. Numai bio-rafinăria de la Méde, din Bouches-du-Rhône, a lansat un preaviz de grevă ceea ce înseamnă că ar trebui să suspende transporturile de combustibil către depozite.

Precedentele zile de mobilizare socială au scos în stradă un număr record de francezi. Cifrele oficiale comunicate de ministerul de Interne pentru protestele de duminică indică faptul că peste 963.000 de persoane au manifestat în întreaga ţară.

Autorităţile estimează că joi vor demonstra în Franta între 450.000 şi 650.000 de persoane, dintre care la Paris vor fi între 40.000 şi 70.000.